Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Basisschool Klein Amsterdam zet alles op alles om zich te bewijzen: "Al veel stappen gezet"

13 december 2023, 20.00 uur · Aangepast 14 december 2023, 08.40 uur · Door Flip Linssen

Al maanden is het onrustig rondom basisschool Klein Amsterdam in Noord. De school met een eigen onderwijsvorm staat op de nominatie om gesloten te worden, maar de nieuwe directeur zet zijn schouders eronder en wil toch door: "Het kan en we gaan dat bewijzen." Ondanks een bezorgde minister en een kritische inspectie, zijn ouders blij eindelijk weer iemand aan het roer te hebben.

AT5

De kritiek op het onderwijs en beleid van de basisschool bereikt vorige week een hoogtepunt wanneer de minister een brief aan de Tweede Kamer schrijft over de situatie: het toezicht wordt zo streng mogelijk en de minister kan waar nodig maatregelen voor de school opleggen.

In juni dit jaar krijgt de school een beoordeling 'zeer zwak' van de onderwijsinspectie. In een termijn van een jaar moet de school van die beoordeling afkomen, de reden: het onderwijs is ondermaats en het beleid dat wordt gevoerd is niet duidelijk genoeg. De vorige interim-directeur Joke Middelbeek zegt na de zomer plots de school te willen sluiten op een nader te bepalen moment en ze vertrekt. Ouders en leerkrachten zitten zonder sturing en weten niet waar ze aan toe zijn.

Een nieuw hoofdstuk

Roel Schoonveld werd in eerste instantie aangesteld als directeur om enkel de school te sluiten, maar besloot het tóch te gaan proberen: "Zo veel mensen zien de kracht van de school in, en daarbij zie je aan de uitstroom van onze leerlingen in de bovenbouw dat het hier goed gaat."

Onderwijswethouder Marjolein Moorman besteedt woensdagochtend ook aandacht aan de school tijdens de commissie Onderwijs. De constatering van de onderwijsinspectie is haar inmiddels duidelijk, maar: "Het is mij nog minder duidelijk waar het positieve beeld op is gestoeld." Volgens de nieuwe directeur wordt te veel gekeken naar de oude situatie voordat hij er werkzaam was: "De onderwijsinspectie heeft gelijk dat er iets moet veranderen. De inspectie heeft te weinig bevoegden voor de klas gezien, maar dat gaat over de situatie in april. Die onbevoegden zijn inmiddels al vertrokken, dus dat probleem is al opgelost."

AT5

Samen tot goed onderwijs komen

Inmiddels zijn externe krachten al uit het team verwijderd om zo geld te besparen, naast het oordeel van de inspectie is er namelijk ook een schuld van zo'n acht ton bij de gemeente Amsterdam. "Dat zou moeten worden gebruikt voor ons nieuwe gebouw, maar door personeelstekort is dat uitgegeven aan leerkrachten", legt Schoonveld uit.

"Dat had niet moeten gebeuren, maar we gaan nu zorgen dat de gemeente dat geld terugkrijgen. Dat duurt alleen wel een paar jaar." Wethouder Moorman benadrukte vanochtend niet nu dat geld terug te kunnen eisen, omdat het onderwijs voor de kinderen op school nu in stand moet kunnen blijven. Vorig jaar telde de school zo'n 240 leerlingen, nadat er eerder dit jaar al kinderen van school veranderde zijn er na de winter nog zo'n 140 leerlingen die gewoon door willen op hun school.

Quote

"Ik heb er vertrouwen in dat er weer naar ouders en leerkrachten wordt geluisterd en we het samen oplossen"

Maura van der Niet - moeder van twee kinderen op Klein Amsterdam

Komende juni is de termijn van één jaar verstreken voor de school om zich te bewijzen. De opdracht: van het oordeel 'zeer zwak' af komen, "en dat is met deze maatregelen goed te doen". aldus de directeur. "We zijn heel opgelucht", zegt Maura van der Niet. Ze heeft twee kinderen op de school zitten en wil graag dat zij op deze school kunnen blijven: "Het is de onderwijsvorm die ons hier zo aanspreekt, en ik zie dat mijn kinderen zich veilig en gelukkig voelen", vertelde ze twee maanden terug aan AT5.

Ze begrijpt dat de inspectie kritisch moet zijn, en is dan ook blij dat er goed op de school gelet moet worden: "Maar ik heb er vertrouwen in dat er weer naar ouders en leerkrachten wordt geluisterd en we het samen oplossen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938