Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Opgevoerde fatbike brengt grote gevaren met zich mee: ''De klap is groot met 50 km/u''

8 januari 2024, 16.41 uur · Door AT5 Producties

De fatbike en andere elektrische fietsen zijn onderdeel van het Amsterdamse straatbeeld geworden. Voor gebruikers van een elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor de gewone fiets. Terwijl fatbikes vaak worden opgevoerd en daarom te vergelijken zijn met brommers. Dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee. In Amsterdam Informeert vertelt verkeersdeskundige Sietze Faber meer over de risico's.  

AT5

Door de komst van elektrische fietsen is het fietsverkeer chaotischer geworden in de stad. Ook neemt het aantal fietsongelukken toe. Er zijn fatbikes die een groter vermogen hebben dan een e-bike. Hiermee bereik je makkelijk een snelheid van boven de 25 kilometer per uur.  Fatbikes worden vaak bestuurd door jonge kinderen en tieners. Ook worden fatbikes vaak opgevoerd waardoor soms snelheden van 40 tot 45 km/u worden bereikt. 

Verkeersdeskundige Sietze Faber vertelt hoe je een opgevoerde fiets herkent. "Je herkent de opgevoerde elektrische fiets aan de snelheid.....Tweede is de gashendel. Dus als 'ie een gashendel heeft waarbij je niet of nauwelijks hoeft te trappen, dan is hij ook opgevoerd". 

De opgevoerde fatbike brengt grote gevaren met zich mee. Ook omdat de bestuurders geen helm dragen.  "De gevolgen als iemand met 50 kilometer per uur een ongeluk krijgt zijn echt enorm. De klap is heel groot doordat de snelheid groot is en de massa van het voertuig is groot, daarbij krijg je een groot ongeval". 

AT5

50 kilometer per uur 

Een voorbijganger is geen fan van fatbikes: "Er zitten veel te jonge kinderen op die geen verstand hebben van de verkeersregels, veel te hard gaan ze. En opvoeren. Je wordt van de sokken gereden."

"Ik vind ze vooral heel erg lelijk. Als ze langzaam rijden vind ik het niet zo'n probleem, maar degene die opgevoerd zijn en te snel gaan zijn gewoon brommers wat mij betreft", aldus een andere voorbijganger. 

Als we een fatbike bestuurder vragen hoe snel zijn fiets rijdt, geeft hij toe dat de fiets harder mag dan toegestaan. "Iets harder dan toegestaan.... Deze gaat 50 kilometer per uur". 

Quote

"Ik vind ze vooral heel erg lelijk en als ze opgevoerd zijn, zijn het brommers wat mij betreft".

Voorbijganger over fatbikes

Controle

De politie controleert op overtredingen met opgevoerde/illegale e-bikes en fatbikes. Er worden boetes uitgedeeld en bij grove overtredingen neemt de politie fatbikes in beslag. 

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar als je betrokken raakt bij een ongeval met een opgevoerde elektrische fiets,  dan ben je volledig aansprakelijk voor de daarmee gepaard gaande schade. "Daarnaast kan je garantie vervallen en je kan forse boetes oplopen", vertelt Faber. "Bij een overtreding geldt een minimumboete van 300 euro.. .En bij een tweede keer kan die ook in beslag worden genomen."

Andere maatregelen

Amsterdam heeft samen met 20 andere gemeenten een brief gestuurd naar de minister.  In de brief wordt gevraagd naar een concreet pakket aan maatregelen voor de korte termijn zoals een landelijk verbod op de verkoop van opvoersetjes en een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes.

 Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/fatbikes

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.