Start van hoofdcontent

Nieuws

nl

Desi Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar cel: "Wat mij betreft jaren te laat"

20 december 2023, 14.20 uur · Aangepast 20 december 2023, 18.03 uur · Door AT5

Het Surinaamse Hof van Justitie heeft voormalig president en legerleider Desi Bouterse in hoger beroep tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn rol tijdens de Decembermoorden in 1982. Het Surinaamse Hof deed na 16 jaar definitief uitspraak over de rol van Bouterse en vier anderen. Bouterse was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Desi Bouterse in 1998 - AT5

"Wat mij betreft jaren te laat", zegt een aanwezige bij Mart Radio. "Het is een soort gelatenheid", legt programmamaker Guilly Koster uit. "De nabestaanden zijn blij dat het gebeurd is. Ze hebben duidelijk gemaakt dat het niet ging om wraak, maar om het herstellen van de rechtstaat. Daar is met deze uitspraak recht aan gedaan. En daar ben ik zelf ook wel content over."

In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het Surinaamse regime gemarteld en vermoord. Bouterse is al twee keer eerder tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moorden, maar hij heeft nog geen dag in de gevangenis gezeten. Het Surinaamse Openbaar Ministerie eiste ook dit keer weer een celstraf van 20 jaar. Het enige verschil met het eis van OM deze keer was dat er ook een bevel tot gevangenneming van de oud-president was geëist. Tegen de uitspraak van het hof vandaag kan Bouterse niet meer in beroep.

Fort Zeelandia

Eerder spraken we Amsterdammer Romeo Hoost, die zijn neef verloor tijdens de Decembermoorden. Samen met veertien tegenstanders van Bouterse - onder wie advocaten, journalisten en militairen- werd hij doodgeschoten in het hoofdkwartier van het leger in Paramaribo, Fort Zeelandia. Hoost: "Tot en met de dag van vandaag houdt Bouterse vol dat de mannen bezig waren met een coup tegen hem. Hij heeft de mannen gecriminaliseerd en blijft ze criminaliseren."

De nu 78-jarige Bouterse heeft directe betrokkenheid bij de moorden altijd ontkend. Wel zei hij in een interview politiek verantwoordelijk te zijn als militair bevelhebber destijds. Volgens Hoost kletste Bouterse uit zijn nek.  "Hoe dom moet je zijn om te ontkennen dat je ter plaatse was, terwijl er een paar dagen later een video verschijnt waarop te zien is dat je tijdens de moorden een van de slachtoffers aan een verhoor onderwerpt."

'Pure intimidatie'

Voormalig legerleider en ex-president Bouterse is nu oppositieleider in Suriname. Hij sprak afgelopen weekend tijdens een partijbijeenkomst voor de zoveelste keer van een politiek proces. Ook waarschuwde hij het Hof van Justitie voor de gevolgen van een eventuele - voor hem nadelige - uitspraak. Bouterse heeft in Suriname nog steeds een grote aanhang. "Dat baart me wel zorgen", zegt Hoost. "Hij heeft de rechters bedreigd. Hij heeft ze geïntimideerd. Hij zei: 'rechters, weet wat jullie doen want het land verkeert al in een slechte toestand'. Pure intimidatie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938