Start van hoofdcontent

Stad

nl

HvA moet flink bezuinigen: 'Tot 2028 zullen zo'n 500 voltijdsbanen verdwijnen'

21 december 2023, 17.02 uur · Aangepast 22 december 2023, 07.23 uur · Door AT5

De HvA moet vanwege teruglopende studentaantallen en hogere kosten de komende tijd 'scherper kijken waar het geld naartoe gaat', schrijft HvanA. Volgend jaar moet de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kritischer kijken naar wat er financieel mogelijk is. De HvA mikt erop dat er tussen dit jaar en 2028 zo'n vijfhonderd voltijdsbanen zullen zijn verdwenen, vast personeel en freelancers bij elkaar opgeteld. 

Daniël Rommens

Het College van Bestuur schrijft in de begroting voor 2024 - die in handen is van studentenblad HvanA - 'dat dit niet altijd even makkelijk is en op sommige plekken echt pijn doet'. "HvA-medewerkers mogen in de media lezen dat er ontslagen aankomen. Verbaasde reacties van mijn collega's", schrijft bedrijfseconoom Walther Ploos van Amstel op Twitter.

Na de zomer hebben veel studenten zich niet opnieuw ingeschreven voor hun opleiding. "Dat kost faculteiten veel geld. Neem daarbij de gestegen kosten voor energie, panden en het stoppen van de 'coronaspaarpot' van afgelopen jaren en eindstand is dat de HvA de komende jaren meer de zeilen bij moet zetten", aldus HvanA. 

Begroting

Opvallend is dat uit de begroting blijkt dat drie faculteiten (FDMCI, FBE en FMR) niet in staat blijken om al hun plannen uit te voeren zonder extra steun van de HvA. Daarom heeft het CvB besloten om maximaal zes miljoen euro vrij te maken, om hiermee deze faculteiten komend jaar te ondersteunen. In het verhaal staat dat HvA zes miljoen uit de reserves wel kan lijden omdat de hogeschool is financieel gezond is. En ook dit jaar blijft er naar verwachting vijf tot tien miljoen euro over.

Quote

"Samen met alle decanen bespreekt het CvB daarom momenteel hoe en waar de komende jaren nog meer bezuinigd kan worden"

HvanA

De hogeschool kreeg in de afgelopen jaren in totaal 27 miljoen euro als extra spaarpot van het Rijk. Het doel was om met dit geld wat aan de leerachterstanden en het welzijn van studenten te doen. Nu ook de studentenaantallen teruglopen spreekt het CvB van een 'dubbele ombuiging'. 

De begroting is definitief wanneer de Raad van Toezicht van de HvA akkoord is en wordt deze week nog verwacht. Naar verwachting zullen studenten zich in de komende jaren steeds minder inschrijven voor het hbo. "Samen met alle decanen bespreekt het CvB daarom momenteel hoe en waar de komende jaren nog meer bezuinigd kan worden." 

Het verwachte aantal medewerkers tussen 2022-2028, in dienst en (freelance) niet in dienst (uit: begroting 2024) - HvanA

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938