Start van hoofdcontent

erotisch centrum

nl

Halsema over erotisch centrum: kosten uitkopen raamexploitanten weet ik nog niet

21 december 2023, 20.00 uur · Door Nicolai Brannan

De afgelopen maanden, toen het verzet onder bewoners en ondernemers in Noord en Zuid tegen de komst van het erotisch centrum steeds luider werd, heeft Halsema niet overwogen om het plan af te blazen. Volgens de burgemeester is het noodzakelijk om de druk op de Wallen te verlichten. De rekening voor de stad nu mogelijk raamexploitanten moeten worden uitgekocht? "Dat weet ik nog niet. Ik begrijp dat mensen het willen weten", aldus Halsema in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester.

AT5

Maandag werd bekend dat de oksel van de A10 bij de Rai in Zuid de voorkeurslocatie is van de burgemeester. Daarmee zijn de twee andere plekken - waarvan er één in Noord - afgevallen. 

Halsema zegt over haar advies aan de raad: "Er is eigenlijk geen plek in Amsterdam. Overal moet woningbouw komen of maatschappelijke voorzieningen. We zitten in beperkte ruimte. Het is krap. We zijn gaan zoeken naar wat gezien de omstandigheden de minst slechte plek is. We zijn hierop uitgekomen: het is geen woonwijk, bewoners wonen op ruime afstand. Het gaat ook om een sociaal veerkrachtige wijk en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto."

Participatie

Ze vervolgt: "De gemeenteraad moet nu oordelen of zij deze locatie geschikt vindt. We gaan daarna nog allerlei stappen doorlopen: er komt een participatieproces, bewoners mogen nog adviseren over een groot aantal onderdelen van het centrum. Het keert daarna nog twee keer terug in de raad. Wij zijn dan jaren verder voor er gebouwd gaat worden."

Quote

"We zijn gaan zoeken naar wat gezien de omstandigheden de minst slechte plek is"

femke halsema, burgemeester amsterdam

Halsema benadrukt dat de reden van de komst van het erotisch centrum het overtoerisme op de Wallen is. "Woordvoerders van sekswerkers zeggen dat het erbij hoort, het altijd zo was. De oude Wallen, waar bijvoorbeeld de queergemeenschap zat en prostitutie zijn eigen rol had, veel Amsterdammers kwamen, kroegjes waren, die bestaat eigenlijk niet meer. Het is een gebied geworden met een sterke monocultuur wat internationaal bekend staat als het Red Light District waar hordes feesttoeristen op af komen."

"Het erotisch centrum is heel noodzakelijk", antwoordt Halsema op de vraag of een advies aan de raad om het erotisch centrum niet door te laten gaan ook mogelijk had kunnen zijn. 

Uitruil

De burgemeester weet nog niet hoeveel raamexploitanten vrijwillig hun ramen willen uitruilen voor plekken in het erotisch centrum. "Ik weet dat er veel ongeduld is. Het is een zorgvuldig en geleidelijk proces. Er moet eerst over de locatie door de raad besloten worden. Daarna kijken we of we in zee kunnen gaan met marktpartijen. Vervolgens zullen de gesprekken opgang komen met sekswerkers en exploitanten."

Locatie Europaboulevard erotisch centrum - AT5

Wethouder Sofyan Mbarki (PvdA) is belast met het dossier aanpak binnenstad. "Het college spreekt met één mond, maar de uiteindelijke financiële verantwoordelijkheid voor een fonds ligt bij de wethouder. Het college verbindt zich aan de bereidheid om een fonds in het leven te roepen om panden om te kopen."

Wat het mag dan kosten? Halsema: "Dat weet ik nog niet. Ik begrijp dat mensen het willen weten. In het eerste kwartaal van volgend jaar komt Marbki met scenario's over het inrichten van het fonds. Dit speelt niet alleen rondom sekswerk, de gemeente probeert al langer panden op te kopen om de monocultuur te doorbreken."

1012

Toenmalig wethouder Lodewijk Asscher kondigde bijna vijftien jaar geleden met veel bombarie het project 1012 aan. Om zo de Wallen vrij te maken van mensenhandel en criminaliteit. Het middel: panden opkopen. De rekening: zo'n 100 miljoen euro. Of we daar nu weer aan moeten denken? "Nee op dit moment nog niet", besluit Halsema.

Bekijk hieronder de hele uitzending waarin Halsema ook ingaat op de definitieve veroordeling van oud-president van Suriname Desi Bouterse en de verhoogde terreurdreiging in Nederland.

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].