Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema: erotisch centrum komt bij de Europaboulevard in Zuid

18 december 2023, 16.24 uur · Aangepast 18 december 2023, 18.02 uur · Door AT5

Als het aan burgemeester Halsema ligt komt het erotisch centrum bij de Europaboulevard, naast de A10 en het Amstelpark in Zuid. Dat laat de burgemeester zojuist weten in een brief aan de gemeenteraad. Er is maandenlang met spanning gewacht op de bekendmaking van de definitieve voorkeurslocatie door de burgemeester. De reacties op het besluit stromen binnen. In Noord klinkt er opluchting, in Zuid juist woede.

AT5 / gemeente Amsterdam

Voor de nieuwe locatie voor sekswerkers waren nog drie plekken in beeld, twee in Zuid en één in Noord. Volgens de burgemeester is bij de Europaboulevard in Zuid dus de meest geschikte locatie. Volgens Halsema blijkt uit onderzoek en de gesprekken met belanghebbenden dat deze locatie 'het meest kansrijk is en de minste nadelen kent'.

"De locatie ligt in een sterke, sociaal veerkrachtige buurt in vergelijking tot de andere onderzochte gebieden in de stad. De locatie ligt buiten de ring A10 en is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto. Er kan goed worden aangesloten bij aanwezige evenementen en bezoekersstromen. De locatie ligt niet in een woonwijk, de dichtstbijzijnde woningen liggen aan de overkant van een brede weg die de toegang vormt naar de ring A10", aldus Halsema.

Locaties Groene Zoom, bij de Rai, en Docklandsplot op de NDSM-werf vallen definitief af. Volgens het stadsbestuur is de ruimte op de NDSM schaars en zou de komst van het erotisch centrum een grote impact hebben op het karakter van de werf, waar jaren door ondernemers is gewerkt om het gebied een culturele vrijplaats te maken. De Groene Zoom valt mede af omdat project Zuidasdok de ruimte daar nodig heeft voor de ondertunneling van de A10.

Overlast op de Wallen terugdringen

Het erotisch centrum moet plek gaan bieden aan zo'n honderd sekswerkers, en is bedoeld om de overlast op de Wallen terug te dringen. De situatie in de rosse buurt is volgens de burgemeester niet langer houdbaar, en ook bewoners van de Wallen dringen al jaren aan op maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren. Volgens de burgemeester moet het centrum een plek zijn 'waar seksualiteit, erotiek, diversiteit en inclusiviteit wordt verwelkomd en gevierd'. Ook komt er horeca, entertainment en cultuur in het pand. 

Het stadsbestuur wil met de komst van de honderd plekken in het erotisch centrum tegelijkertijd zo'n honderd werkplekken voor sekswerkers sluiten in de binnenstad. Halsema ziet verschillende mogelijkheden om de ramen op de Wallen te sluiten, waaronder een uitruil van ramen tussen de Wallen en het erotisch centrum, de uitkoop van exploitanten of de aanpassing van het bestemmingsplan met de mogelijkheid tot onteigening. Het sluiten van de ramen zal hoe dan ook geld gaan kosten, waarvoor het stadsbestuur een fonds opricht.

Deel Amstelpark wordt mogelijk werkterrein Zuidasdok

De beoogde locatie voor het erotisch centrum ligt in het werkgebied van miljardenproject Zuidasdok. De gemeente onderzoekt daarom met de projectorganisatie of er vervangende ruimte te vinden is voor dit werkterrein. De inventarisatie voor de locaties voor alternatieve werkterreinen loopt nog. Volgens Halsema kan nog niet worden uitgesloten dat een deel van het Amstelpark hiervoor beschikbaar moet komen. Het Amstelpark is onderdeel van de Hoofdgroenstructuur en een gemeentelijk monument.

"Door de gelijktijdige ontwikkeling ontstaan dan wel een aantal raakvlakken met de aannemer van
Zuidasdok (bijvoorbeeld veiligheidszones, bouwwegen en bereikbaarheid). Deze raakvlakken
kunnen meerkosten en een langere doorlooptijd van de uitvoering van Zuidasdok tot gevolg
hebben. Deze kosten komen voor rekening van de gemeente Amsterdam."

Protest in Zuid tegen de komst van het erotisch centrum - AT5

Veel rumoer

Al een jaar lang is er veel rumoer rondom de plannen. In de overgebleven buurten op de shortlist (rond de Rai in Zuid en de NDSM-werf in Noord) waren drukbezochte en verhitte informatiebijeenkomsten. Veel buurtbewoners zitten niet te wachten op de komst van zo'n centrum in hun wijk; ze vrezen voor onveilige situaties, overlast en verkeersdrukte. 

"Laten we gewoon zeggen wat het écht is", aldus een inspreker op de bijeenkomst in de Rai," het wordt een megagroot bordeel met honderd peeskamers. Het zou het grootste bordeel van Europa worden. En dat komt dan hier in onze buurt vol scholen. Mijn dochter gaat hier naar de basisschool. Het is werkelijk ongelooflijk." Ook de beide stadsdeelbesturen adviseerden negatief. 

Er werd zelfs een Monsterverbond opgericht tegen de komst van het erotisch centrum van heel uiteenlopende groeperingen zoals ondernemersverenigingen, sportclubs en bewoners. In plaats van een erotisch centrum ziet het verbond liever dat het stadsbestuur de problemen op de Wallen zelf aanpakt.

Protest van het Monsterverbond tegen erotisch centrum - AT5

Ook veel sekswerkers zien niets in de oprichting van een erotisch centrum en blijven liever op de Wallen werken. "We willen iets doen aan de problemen in het gebied", aldus protesterende sekswerkers eerder daarover. "Doe iets aan de drugsdealers en het respectloze gedrag. Ons verhuizen is geen oplossing." Zij denken juist veiliger te kunnen werken op de Wallen dan in het nieuw op te richten centrum.

Maar er zijn natuurlijk ook voorstanders van de plannen. Zo zien veel LHBTIQ+-sekswerkers zo'n centrum als een meer inclusieve en veiligere werkplek. Ook een deel van de Wallenbewoners, verenigd in actiegroep Stop de Gekte, is voorstander en hoopt dat door de vermindering van het aantal ramen, de wijk leefbaarder wordt.

Een meerderheid van de gemeenteraad staat in principe achter de komst van een erotisch centrum - het staat ook in het coalitieakkoord van PvdA, GroenLinks en D66 - maar er zijn nog wel veel vragen over de locatie en wat dat betekent voor de realisatie van de plannen. Begin volgend jaar worden de plannen van Halsema in de raad behandeld.

Vorige week maakte AT5 dit overzicht van de voorgeschiedenis van het erotisch centrum: 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938