Start van hoofdcontent

erotisch centrum

nl

Monsterverbond tegen komst erotisch centrum: "Een campagne vanuit de hele stad"

29 juni 2023, 08.20 uur · Aangepast 29 juni 2023, 16.56 uur · Door Bas Velzel & Jimmy Miltenburg

Zo'n dertig partijen uit de stad hebben een zogenoemd monsterverbond gesloten tegen de komst van het erotisch centrum. Het gaat niet alleen om partijen uit de stadsdelen Noord en Zuid, maar uit de gehele stad. De compleet uiteenlopende groep ziet liever dat het beschikbare geld wordt geïnvesteerd in de aanpak van het Wallengebied. 

AT5

Onder meer meerdere ondernemersverenigingen uit de binnenstad, NH Hotels, de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, voetbalclub AFC, het ROC, de RAI, vastgoedontwikkelaar G&S& en verschillende groepen uit Noord en Zuid - die zich al eerder fel uitgesproken hebben tegen de komst van het centrum - doen mee aan het verbond. 

Wallen is geen 'no go area'

"Een erotisch centrum is onwenselijk, ongeacht de locatie", zo staat er in het manifest dat door partijen is opgesteld. "Het is een ontactische oplossing voor een veelal onbegrepen probleem. Het zijn namelijk niet de sekswerkers, de bedrijven of de bewoners van de Wallen die de afgelopen jaren snel zijn veranderd, maar het is het gebied en de bezoekers die een enorme transitie hebben ondergaan."

Volgens de partijen is de Wallen in de afgelopen jaren veranderd van een 'no go area' naar een aantrekkelijk gebied, mede door de inspanningen van de gemeente. Dat toeristen dan ook graag het gebied bezoeken vinden zij niet gek. "Het gebied heeft een enorme historische en culturele waarde." Dat de toename aan toeristen tot overlast en klachten vanuit bewoners hebben geleid snappen ze wel. Alleen stellen de partijen dat 'die klachten niet moeten verbonden worden aan de erotische activiteiten'. "Het is belangrijk om de drukte in het gebied los te zien van de raamprostitutie."

Quote

"Het gebied kan het beste benaderd worden als een groot festival, door crowdmanagement toe te passen"

Manifest van het monsterverbond

Investeren in de Wallen

In plaats van de komst van het erotisch centrum in Noord of Zuid, wil de groep liever dat het stadsbestuur gaat investeren in de Wallen en de problemen in het gebied aanpakt. "De overlastproblematiek is erg breed, van vervuiling tot criminaliteit op straat. Het gebied kan daarvoor het beste benaderd worden alsof het een groot festival is, door effectief crowdmanagement toe te passen." Zo wordt er vanuit de partijen gedacht aan dosering van de drukte, het instellen van eenrichtingsverkeer op de grachten en in de smalle stegen en hier en daar afsluitingen.

Daarnaast wil de groep dat de politie meer instrumenten krijgt om de criminaliteit in het gebied - zoals straatdealers, zakkenrollers en vechtpartijen - aan te pakken en dat er meer toezicht komt in de avond en in de nacht. 

Quote

"Deze discussie gaat niet over een gebouw, maar over een stad. Niet over prostitutie, maar over toerisme"

Manifest van het monsterverbond

Spreiden niet slecht

Dat de gemeente de drukte in het gebied wil spreiden vinden de partijen geen slecht idee, maar dan moet dat volgens hen niet alleen te maken hebben met de verplaatsing van de sekswerkers. Ze verwijzen hiervoor naar een plan van planoloog Zef Hemel, waarin werd voorgesteld om de toerismestromen te verleggen naar de Zuidas met een aantal activiteiten in het gebied om het aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Zo'n soort visie vinden de partijen een goed startpunt om een leefbare binnenstad te creëren. "Deze discussie gaat namelijk niet over een gebouw, maar over een stad. Niet over prostitutie, maar over toerisme. Het vraagt om een toekomstgerichte visie op stadsontwikkeling. Voor een Amsterdam waar iedereen trots op kan zijn."

Amsterdammers kunnen zelf ook meedoen met de actie. Het manifest kan vanaf vandaag worden ondertekend via de qr-code die op meer dan 6000 posters en 126 reclameborden in de stad te vinden is. Ook is het mogelijk via de website tekentegen.nl. Het monsterverbond zal de petitie aanbieden tijdens de laatste raadsvergadering van de gemeente voor de zomerstop. Een woordvoerder van de gemeente heeft aangegeven dat het gesprek wordt aangegaan met het verbond. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938