Start van hoofdcontent

Stad

nl

"EC, weg ermee": het erotisch centrum heeft in Noord én Zuid nog weinig harten gewonnen

12 april 2023, 23.00 uur · Aangepast 13 april 2023, 14.02 uur · Door Michiel Klaassen & Esperanza Visser

De kinderen. De bereikbaarheid. De gebrekkige participatie. Zomaar wat van de tegenargumenten die bewoners en bestuurders noemen tegen de komst van een erotisch centrum. In Zuid lieten omwonenden van de RAI zich woensdagavond horen bij een lawaaidemonstratie voorafgaand aan de expertmeeting. In Noord was er ook een gesprek tussen de stadsdeelcommissie en kenners van de NDSM-werf, een andere kanshebber. En de stemming bij beide avonden was hetzelfde.

AT5

"Hoe háál je het in je hoofd?!" Irene Fiedler doet weinig moeite haar verontwaardiging in bedwang te houden. De initiatiefnemer van de lawaaidemonstratie bij de RAI vindt het idee van een erotisch centrum in haar buurt een regelrechte bedreiging voor de veiligheid van de kinderen van Zuid. "Het meest grote megalomane seksparadijs van Europa - waarom?!" 

Behalve ouders en hun kinderen laten ook oudere Amsterdammers van zich horen. "Ik durf straks niet meer naar de metro", zegt een bejaarde dame. "Wij ouderen vinden dat heel erg." Ze ondersteunt de actie van Fiedler dan ook van harte. Aan het einde van de demonstratie overhandigen de demonstranten 7633 handtekeningen aan de stadsdeelcommissie van Zuid.

Demonstranten bij de RAI overhandigen de handtekeningen tegen het erotisch centrum aan stadsdeelcommissielid Jacques Bettelheim

In Noord verloopt een zogeheten expertmeeting een stuk rustiger en klinken andere argumenten. Maar de strekking blijft hetzelfde: niet hier. "Wij vinden de Docklandsplot op de NDSM ongeschikt als locatie", zegt stadsdeelvoorzitter Brahim Abid. Eerder deze week brachten hij en de twee andere stadsdeelbestuurders al een conceptadvies naar buiten  met daarin de onderbouwing voor het 'nee' uit Noord.

Het stuk van Abid en zijn collega's geeft de stemming in Noord goed weer, vindt directeur Tim Vermeulen van de Stichting NDSM-werf. "Ik zal maar niet herhalen wat ik heb gezegd toen ik het hoorde", zegt Vermeulen tegen de stadsdeelcommissie. Want voordat het nieuws bekend werd dat de NDSM op de lijst stond, was er in Noord volgens Vermeulen niets over verteld of gevraagd. Vooral het gebrek aan participatie valt veel Noorderlingen zwaar op de maag, beaamt ook ondernemer Rob Post. "Mijn eerste reactie was dan ook: wat is dit voor gekkigheid?"

Daarmee krijgt het gesprek tussen de Stopera en de stadsdelen, na de onstuimige gesprekken op de bewonersavonden, een stroef vervolg. Eind 2023 wil het college de keuze voor de definitieve locatie van het erotisch centrum bekend maken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938