Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Sekswerkers demonstreren tegen erotisch centrum: "Dit is onze laatste kans"

19 oktober 2023, 22.21 uur · Aangepast 20 oktober 2023, 06.57 uur · Door Zsa-Zsa Rikken & Emma Vos

De dertig partijen die zich hebben verenigd in het zogeheten Monsterverbond demonstreerden vanmiddag tegen het plan voor een erotisch centrum elders in de stad. Voormalig sekswerker en schrijfster Mariska Majoor presenteerde bij de Stopera het 'Manifest voor behoud van de Amsterdamse Wallen'. Majoor en de organisatie van de demonstratie zien dit protest als een laatste kans om hun zorgen direct te uiten aan de raadsleden.

Vanaf het Oudekerksplein, het hart van de Wallen, vertrokken ruim 100 sekswerkers, ondernemers en bewoners in een stoet naar de Stopera. "Dont save us, save our windows" klonk het in de nauwe steegjes. Op de Nieuwmarkt kregen ze bijval van nog zo'n 100 Amsterdammers uit Noord en Zuid die de komst van een erotisch centrum in hun stadsdeel niet zien zitten. 

Onder luid applaus presenteerden de demonstranten bij de Stopera het ‘Manifest voor behoud van de Amsterdamse Wallen’ aan een vijftal gemeenteraadsleden, onder wie Imane Nadif van GroenLinks en Rob Hofland van D66. Samen met de PvdA maken zij deel uit van de coalitie, die in beginsel voorstander is van het erotisch centrum.

Quote

"Op de Wallen wordt van oudsher gewerkt, gewoond, gewipt en gebeden"

Ondernemer

Al geruime tijd rommelt het tussen belanghebbenden en de gemeente. In 2020 kwam de gemeente met het eerste plan voor een erotisch centrum, inmiddels zijn er drie voorkeurslocaties bekendgemaakt. Amsterdamse sekswerkers zijn niet te spreken over de voorgestelde locaties bij de RAI in Zuid en de NDSM in Noord. Zij voelen zich niet betrokken bij het proces en maken zich met name zorgen over hun veiligheid. 

Het ‘Manifest voor behoud van de Amsterdamse Wallen’ is geschreven voor en door de sekswerkers benadrukt Majoor: "Dit is een ander plan dan dat van de bewoners uit Noord en Zuid. Met alle respect, die willen geen rood licht in hun achtertuin. Deze mensen hebben rood licht in hun achtertuin en willen dat graag behouden." 

Quote

"De problemen in de buurt hebben niks te maken met sekswerkers"

Bewoner

Dat de gemeente de drukte in het gebied wil spreiden vinden de partijen geen slecht idee, maar dan moet dat volgens hen niet alleen te maken hebben met de verplaatsing van de sekswerkers. Ze verwijzen hiervoor naar een plan om de toerismestromen te verleggen naar de Zuidas met een aantal activiteiten in het gebied om het aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Zo'n soort visie vinden de partijen een goed startpunt om een leefbare binnenstad te creëren. "Deze discussie gaat namelijk niet over een gebouw, maar over een stad. Niet over prostitutie, maar over toerisme. Het vraagt om een toekomstgerichte visie op stadsontwikkeling. Voor een Amsterdam waar iedereen trots op kan zijn."

Raadslid Juliet Broersen (Volt) was aanwezig bij de Stopera om het manifest te ontvangen. Zij benadrukt dat ze hoopt op concrete voorstellen in het manifest. Jazie Veldhuyzen (Lijst Ahmadi-Veldhuyzen) liep mee in de demonstratie. Hij steunt de beweging en benoemt dat de veiligheid van sekswerkers voorop moet staan.

De gemeente laat weten gesprekken te hebben gevoerd met verschillende groepen sekswerkers en hun ideeën te hebben meegenomen in de zoektocht naar een locatie. Dit najaar wil burgemeester Halsema een besluit nemen over de locatie. Naar verwachting maakt de gemeenteraad in 2024 een definitieve keuze.

In maart van dit jaar protesteerden de sekswerkers ook tegen het erotisch centrum

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938