Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Binnenstad weer vol auto's, afsluiting Dam al van kracht

23 december 2023, 20.58 uur · Aangepast 24 december 2023, 01.05 uur · Door Stefan Bunschoten

De afsluiting van de Dam voor verkeer dat uit de Damstraat komt was vandaag al van kracht. De maatregel werd in november al genoemd door wethouder Melanie van der Horst als structurele maatregel voor volgend jaar.

Op beelden van een taxichauffeur, die rond 17.00 uur gemaakt zijn, is te zien dat er een verkeersregelaar staat die pionnen heeft neergezet. De taxichauffeur zegt dat hij dit vaker heeft gezien de afgelopen maanden. Volgens de woordvoerder van Van der Horst zal het komende week weer gebeuren. Rond 18.00 uur waren de pionnen wel weg, ze stonden toen bij een lantaarnpaal aan een kettingslot. 

Volgend jaar gaat het om dezelfde situatie, maar dan wordt er volgens de woordvoerder 'wat vasts' gedaan. Daar volgt vermoedelijk nog een zogeheten verkeersbesluit voor. Dat is een besluit dat nodig is om de verkeerssituatie met bijvoorbeeld borden te veranderen. Hoe de vaste afsluiting er precies gaat uitzien is nu nog niet bekend gemaakt. Van der Horst schreef in november wel dat er in ieder geval 'geen fysieke afsluiting wordt doorgevoerd'.

Andere plekken

Ook op andere plekken in de binnenstad stonden er vandaag verkeersregelaars. Het ging bijvoorbeeld om de Halvemaansbrug, waar verkeer dat niet in dat deel van de binnenstad moest zijn tegengehouden werd. De file begon al bij de Stopera, waar ook verkeersregelaars stonden. Zij worden ingezet voor het 'faciliteren van verkeersstromen en verwijzen naar alternatieven'. Terugsturen van automobilisten gebeurt pas als parkeergarages vol zijn. 

De tijdelijke maatregelen gingen een aantal maanden geleden voor het eerst in en gelden op dagen dat er topdrukte wordt verwacht, zoals nu met de kerstvakantie. De gemeente hoopt er de file tussen de Stopera en het Damrak, die bekend stond als de Bijenkorf-file, mee terug te dringen. De inzet van verkeersregelaars had de afgelopen maanden volgens Van der Horst effect op de duur van de file. De wethouder stelt namelijk dat de file langer wordt door sluipverkeer dat via de Dam wil voordringen, iets dat de verkeersregelaars voorkomen.

Vanmiddag bedroeg de extra reistijd volgens Google Maps zo'n 15 tot 20 minuten. De wegen waren wel dieprood gekleurd. Rond 20.45 uur was de reistijd Blauwbrug - Dam volgens de site twaalf minuten, terwijl het zonder verkeer 4 minuten zou zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938