Start van hoofdcontent

Oud en Nieuw

nl

Onstuimig weer tijdens jaarwisseling verwacht: "Goede hoop op doorgang vuurwerkshows"

29 december 2023, 10.16 uur · Aangepast 29 december 2023, 15.33 uur · Door AT5

De jaarwisseling verloopt naar verwachting onstuimig met een vrij krachtige wind. Het zal er daarom om gaan hangen of de geplande vuurwerkshow bij de Sloterplas kan doorgaan en het vuurwerk bij de lichtshow op het Museumplein de lucht in kan. "We houden goede hoop."

Flickr/Leander Arkenau

Door de harde wind ging er vorig jaar op het laatste moment een streep door de verschillende vuurwerkshows in de stad. Bij de lichtshow op het Museumplein werd toen geen vuurwerk afgestoken. De organisator heeft goede hoop dat er dit jaar wél vuurwerk de lucht in kan gaan.

Tijdens de jaarwisseling komen verspreid over het land enkele buien voor, maar er zijn ook droge perioden met opklaringen. In het binnenland staat een matige tot vrij krachtige wind. "Bij een constante windkracht 5 mogen we geen vuurwerk afsteken", vertelt Gioia van Zetten van de organisatie. "We hebben dagelijks contact met weerexperts. Momenteel wordt er een windkracht van 4 tot 5 voorspeld."

Lichtshow op Museumplein

De lichtshow op het Musuemplein gaat ongeacht de weersomstandigheden door. Wel bestaat er een kans dat er geen bijbehorend vuurwerk de lucht in kan. "Voor de vuurwerkshow bij de Sloterplas wordt het spannender, maar we blijven positief en hebben goede hoop dat het allemaal kan doorgaan." Ook in de Kom van Weesp staat een vuurwerkshow gepland.

Wie rond middernacht naar buiten gaat, moet rekening houden met een temperatuur van zo'n 6 tot 8 graden, al kan dat door de wind een paar graden kouder aanvoelen. In de stad geldt - net als vorig jaar - een algeheel afsteekverbod. Toch lijken de vuurwerkwinkels daar weinig van te merken.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die beslist over het laten doorgaan van de vuurwerkshows, laat weten op dit moment nog niet te kunnen voorspellen of de shows door mogen gaan.

Reactie woordvoerder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

"De weercriteria voor het veilig door laten gaan van een vuurwerkshow zijn:

  • Het mag niet te mistig zijn; het zicht moet meer zijn dan 200 meter.
  • De windsnelheid mag niet hoger liggen dan 9 meter per seconde, wat min of meer overeenkomt met windkracht 5. De windrichting speelt ook een rol; waait de wind richting het publiek of er juist vanaf
  • Regen is misschien niet fijn voor het publiek, maar heeft verder geen effect op het ontbranden van het vuurwerk.

Of een vuurwerkshow door kan gaan is altijd een kwestie van samenspraak. Het is in ieders belang om veiligheid voorop te stellen. Een vuurwerkbedrijf heeft vaak een eigen weerstation mee, maar als Omgevingsdienst bellen wij altijd nog met het KNMI ter verificatie. De beslissing om een vuurwerkshow door te laten gaan kun je niet ver van tevoren nemen. Wij kunnen dus nu nog niets zeggen over komende zondagavond. Tenslotte is niets zo veranderlijk als het weer."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938