Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer geweld rondom jaarwisseling dan vorig jaar: 4 hulpverleners gewond en 85 arrestaties

1 januari 2024, 12.13 uur · Aangepast 1 januari 2024, 18.11 uur · Door Quirien Euwe

Rondom de jaarwisseling zijn 85 aanhoudingen verricht. Ook raakten er vier hulpverleners gewond. Volgens de gemeente zijn er meer meldingen gedaan van geweld tegen politie, ambulancepersoneel, brandweer en boa's dan vorig jaar. De driehoek van locoburgemeester, hoofdofficier en politiechef noemt de vele incidenten 'onacceptabel'. 

Inter Visual Studio

De jaarwisseling was volgens de gemeente 'druk en verliep over het algemeen feestelijk'. Toch was het op verschillende plekken in de stad onrustig. Rond 23.00 uur moest de politie vanwege 'extreme overlast' ingrijpen op de Burgemeester van Leeuwenlaan in Slotermeer. Vervolgens werd er vuurwerk naar agenten gegooid. De politie bleef daarna nog uren actief in de wijk. Er werden meerdere mensen opgepakt.

Op de Insulindeweg in Oost liep het rond 01.00 uur uit de hand. Jongeren waren al bezig met het gooien van zwaar vuurwerk. Ze keerden zich daarna tegen de politie. De ME zette busjes, agenten met schild en wapenstok en politiehonden in om de straat leeg te maken. 

Driehoek veroordeelt geweld

In totaal zijn er twaalf incidenten gemeld van agressie en geweld tegen hulpverleners van de politie en de brandweer. Dat is meer dan vorig jaar. Bij deze incidenten raakten dus vier politiemensen gewond. Het gaat om gehoorschade door vuurwerk of brandwonden. Een van de vier kreeg een klap in het gezicht en hield daar letsel aan over.  

In totaal werden er 85 mensen aangehouden, van wie er 24 nog vastzitten. Ook dat aantal is hoger dan vorig jaar.  

De politie houdt iemand aan in Slotermeer - Inter Visual Studio

De Amsterdamse driehoek van locoburgemeester, hoofdofficier en politiechef veroordeelt het geweld tegen hulpverleners en noemt de vele incidenten onacceptabel. De driehoek vindt het niet verantwoord om nog langer te wachten met een landelijk vuurwerkverbod. Volgens de driehoek is het uitblijven van dat verbod niet meer uit te leggen aan de nood- en hulpdiensten.

Rustiger voor brandweer

Voor de brandweer was het in vergelijking met vorig jaar een rustigere nacht, al werden ook zij volgens de gemeente gehinderd bij hun werk. Het grootste aantal incidenten betrof containerbrandjes, en auto- en fietsbranden. Het aantal buitenbranden en woningbranden was relatief laag. 

 

De brandweer moest meerdere keren uitrukken voor container-, auto- en fietsbranden - Martin Damen

De brandweer is vanwege onveilige situaties een aantal keer op advies van de politie niet in staat geweest een brand direct te blussen. Ook de brandweer werd in één geval bekogeld met zwaar vuurwerk. Daar vielen geen gewonden bij, maar de bluspoging waar de brandweer mee bezig was moest worden gestaakt totdat de politie ter plaatse was. Het aantal ambulanceritten bleef gelijk aan vorige jaren. De gemeente meldt dat er een daling is van het aantal gewonden door vuurwerk.

Het beeld dat de politie, brandweer, handhaving en geneeskundige diensten hebben is een voorlopig beeld. Meestal komen er in de dagen na de jaarwisseling komen nog meer aangiftes en meldingen binnen.

Vuurwerkshows

Zelf vuurwerk afsteken mag dus niet meer, in plaats daarvan organiseerde de gemeente ook dit jaar meerdere vuurwerkshows. Vorig jaar was dat ook het idee, maar toen gooide de harde wind roet in het eten en gingen de shows niet door. Ook dit jaar waaide het hard, maar niet zo hard dat er een streep door de shows moest. De shows op het Museumplein, in Weesp en bij de Sloterplas verliepen over het algemeen feestelijk en zonder grote problemen. Dat gold ook voor het vreugdevuur in Floradorp in Noord.

Op de grootste vuurwerkshow, die op het Museumplein, kwamen zeker 45 duizend mensen af. Eerder op de avond was er een aftelmoment voor kinderen, daar kwamen tienduizend mensen naartoe.