Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsreinigers al vroeg op straat om alle troep op te ruimen: "Dit zijn onze strijders"

1 januari 2024, 14.03 uur · Aangepast 1 januari 2024, 15.23 uur · Door AT5

Toen veel Amsterdammers nog aan de champagne zaten, waren de eerste stadsreinigers al op de been om alle troep op te ruimen. Ze werkten de hele nacht door en werden vanochtend afgelost door een nieuwe ploeg. Met elkaar zorgden ze ervoor dat de stad vandaag weer enigszins toonbaar is.

"Dit zijn onze strijders, onze ridders van de straat", zegt een voorbijganger op de Nieuwmarkt. "Petje af voor deze heren en enkele dame." Ook een ander heeft mooie woorden over voor de schoonmaakploeg: "Ze zijn geweldig en ze zouden fooi moeten krijgen."

Veel kots

De eerste ploegen zijn al om 01.00 uur 's nachts begonnen, vertelt groepsleider Marciano Foord. Op drukbezochte plekken zoals de Nieuwmarkt komen de reinigers vooral veel glaswerk en vuurwerk tegen. "En er hebben veel mensen gekotst, maar daar kunnen wij niet zoveel aan doen", zegt een van de medewerkers.

Volgens Foord moeten die 'ridders' systematisch te werk gaan met al het troep op straat. "Anders ben je langer bezig dan normaal." Terwijl de laatste champagneflessen door de veegwagen opgezogen worden, merkt een buurtbewoner op: "Jullie zorgen dat de stad weer netjes is op dit vroege tijdstip. Heel prettig om het jaar zo te beginnen."