Start van hoofdcontent

Stad

nl

2000 inleverpunten, maar kerstbomen worden overal op straat gedumpt: "Totaal onnodig"

5 januari 2024, 07.00 uur · Door AT5

De feestdagen zijn voorbij en dus gooien veel Amsterdammers deze dagen de kerstboom weer op straat. Dat kan tot 19 januari op één van de 2000 inleverpunten in de stad. De bomen worden dagelijks door de gemeente opgehaald en duurzaam verwerkt. 

Alex en Tommy van de gemeente Amsterdam gaan kerstbomen ophalen. In de hele stad zijn inleverpunten op de stoep, duidelijk aangegeven met een bord. Maar er worden ook veel kerstbomen naast een vuilcontainer gedumpt. "Dat is totaal niet de bedoeling natuurlijk", zegt Tommy. "We komen het wel vaker tegen. En dan was er ook de wind nog een paar dagen geleden. Alle bomen liggen tussen de auto's en zo."

De ballen hangen er soms nog in

Toch gaan ook de bomen die verkeerd liggen mee. Laten liggen is ook zo wat. Wat de ophaaldienst ook vaak ziet: kerstbomen die nog in de pot staan. "Bij bomen met een kluit hebben we liever dat de potten eraf zijn." Maar ook de bomen met pot laten ze niet liggen. Net als de bomen waar de verlichting en ballen nog inhangen. "Ja, dat gebeurt echt. Mensen zijn klaar met kerst en hebben geen zin om de boom af te tuigen. Die gooien hem gewoon naar buiten toe."

AT5

Aan de groenverwerkers van Vosse Groen Recycling in het Westelijk Havengebied om al die troep uit de bomen te halen. "Dat is allemaal handwerk," zegt mede-eigenaar Mike Vosse. "Er zit heel veel vuil in."

Kerstboom wordt compost

Alle in Amsterdam opgehaalde kerstbomen komen bij Vosse terecht. Hier worden de bomen versnipperd. De versnipperde naalden en takken worden gemengd met tuin- en groenteafval zodat het kan composteren. Vosse: "We geven zestig tot zeventig procent van de bomen terug aan de gemeente als compost. Om bermpjes aan te vullen, of voor de gemeentetuinen. Dus het is een mooi circulair idee."

Een klein deel van de kerstboom - de stam - wordt in snippers aan de biomassacentrale geleverd. Het wordt onder meer gebruikt voor het Amsterdamse stadswarmtenetwerk. 

Hier wordt van de kerstbomen compost gemaakt - AT5

De berg te versnipperen kerstbomen is nog bescheiden. Veel mensen doen de kerstboom pas de deur uit na Driekoningen, dus na 6 januari. De kerstboom inleveren kán tot 19 januari.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938