Start van hoofdcontent

Landelijk Noord

nl

Zandzakken op dijk Durgerdam moeten voorkomen dat het water de woningen instroomt

4 januari 2024, 20.50 uur · Aangepast 5 januari 2024, 14.54 uur
Door Maarten Westerduin · Foto: AT5-tiplijn 06 511 90 93 8

Op de Durgerdammerdijk zijn zandzakken geplaatst om te voorkomen dat het water over de dijk heen kan stromen. Volgens het Hoogheemraadschap gaat het om een voorzorgsmaatregel: voor het geval het waterpeil nog verder stijgt.

Waar andere delen van Noord-Holland al ruim een week last hebben van het hoge waterpeil in het Markermeer en IJsselmeer, worden er in Amsterdam vanaf vandaag maatregelen genomen. Eerder op de dag werd duidelijk dat de Oranjesluizen gesloten zijn; op de Durgerdammerdijk in Noord worden er nu dus zandzakken neergelegd.

De dijk grenst aan de IJdoornpolder: een normaal gesproken groene vlakte die nu bijna volledig ondergelopen is. "Het water komt gevaarlijk hoog", vertelt een bewoner van een van de huizen op de Durgerdammerdijk.

Dat het waterpeil de komende dagen naar verwachting verder zal stijgen, heeft te maken met de draaiende wind. Naar verwachting waait het de komende dagen vanuit het noordoosten. Water uit het Markermeer, waar het water door hevige regenval een stuk hoger staat dan normaal, wordt daardoor in de richting van het IJmeer gestuwd.

Volle emmer water

Volgens het Hoogheemraadschap kan de wind ervoor zorgen dat het waterpeil in het IJmeer oploopt tot 70 centimeter boven NAP. "Dat is een meter hoger dan normaal", zegt de woordvoerder. "Door de gevolgen van storm Henk van afgelopen dinsdag weten we dat het Markermeer nu heel onrustig is. Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je tegen een volle emmer water schopt."

Nu er over een lengte van 300 meter zandzakken worden aangelegd, wordt de dijk met zo'n 40 centimeter opgehoogd. Voor de bewoners is dat waarschijnlijk genoeg om droge voeten te houden. "Volgens onze inschatting zullen de huizen niet vollopen", aldus de woordvoerder. 

Het hoogheemraadschap laat weten tot ongeveer 23.00 uur bezig te zullen zijn met het plaatsen van zandzakken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938