Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extinction Rebellion kondigt nieuwe blokkade op de A10 aan: 24 februari

10 januari 2024, 09.01 uur · Aangepast 10 januari 2024, 10.04 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Extinction Rebellion heeft een nieuwe blokkade aangekondigd van de snelweg A10 in Zuid. Dat moet op zaterdag 24 februari gaan gebeuren. Daarmee protesteert de klimaatactiegroep wederom tegen het financieringsbeleid van ING. Op 30 december gingen honderden actievoerders ook al de ring op, ter hoogte van het vroegere hoofdkantoor van de bank. 

Bij de vorige demonstratie op de A10 werden vierhonderd demonstranten aangehouden. Bijna allemaal zijn ze in bussen vervoerd naar Noord en zonder ID-controle weggestuurd. Rond 12.30 uur die dag gingen honderden actievoerders de snelweg op, nadat een kleinere groep even verderop een toerit van de A10 waren opgelopen. Omdat er een gevaarlijke situatie ontstond, zette Rijkswaterstaat op alle rijbanen een rood kruis, zodat er helemaal geen auto's meer reden.

Vervolgens liepen honderden demonstranten die zich bij het oude kantoor van de ING hadden verzameld de snelweg op. Het duurde vervolgens uren voordat de politie ingreep. Pas rond 15 uur werd besloten in te grijpen. Pas aan het einde van de middag waren alle actievoerders aangehouden. In totaal werden er vierhonderd demonstranten opgepakt. Zij werden kort daarna met een waarschuwing naar huis gestuurd. Zeven van hen worden nog verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg.

De politie noemde de actie levensgevaarlijk. Extinction Rebellion schrijft in een persbericht dat het volstrekt veilig en verantwoord is verlopen. "Laat één ding duidelijk zijn: wij stoppen niet zolang ING volhardt in zijn vernietigende financieringsbeleid. De bank is van plan nog zestien jaar door te gaan met het financieren van de fossiele industrie en is daarmee een van de aanjagers van de klimaat- en ecologische crisis."

De actiegroep verwacht 'een veel hogere' opkomst dan de vorige keer. De bank huist al jaren niet meer in het pand waar Extinction Rebellion voor de deur protesteert.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938