Start van hoofdcontent

Nieuws

nl

Viroloog Menno de Jong volgt Jaap van Dissel op als directeur Centrum Infectieziektebestrijding

11 januari 2024, 15.45 uur · Aangepast 11 januari 2024, 16.08 uur · Door AT5

Menno de Jong, hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het Amsterdam UMC, wordt de nieuwe directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM. De Jong volgt daarmee Jaap van Dissel op. 

AT5

Het Centrum voor Infectieziektebestrijding is bezig met het voorkomen van nieuwe uitbraken van infectieziektes. Zij gaan daarbij ook over de coördinatie van en communicatie over de bestrijding van de eventuele uitbraken. Dit in aansluiting op lokale en regionale infectieziektebestrijding. 

Corona Q&A 

Jaap van Dissel, die landelijk het gezicht werd van de bestrijding tegen de coronapandemie, gaat in april met pensioen en Menno de Jong neemt daarna het stokje van hem over. De Jong is geen onbekende bij het RIVM. Tijdens de coronapandemie was hij lid van het Outbreak Management Team (OMT). 

Voor trouwe AT5-kijkers is De Jong daardoor ook een bekend gezicht. In de crisis beantwoordde het OMT-lid bijna maandelijks kijkersvragen in de Corona Q&A op AT5. Ook gaf De Jong zijn blik op de stand van zaken wat betreft de verspreiding van het virus en de aanpak ervan. 

Quote

"Een groot voorrecht om leiding te mogen geven aan dit belangrijke centrum"

Menno de Jong

De Jong noemt het 'een groot voorrecht om leiding te mogen geven aan dit belangrijke centrum'. "Ik kijk er erg naar uit om in deze functie een bijdrage te kunnen leveren aan de optimale bestrijding van infectieziekten in Nederland. Ook kijk ik uit naar de samenwerking die hiervoor nodig is binnen het CIb, binnen het RIVM, binnen Nederland en daarbuiten." De Jong blijft een dag per week als hoogleraar verbonden aan Amsterdam UMC. 

Het RIVM is ook blij met de komst van de Jong als directeur van het CIb. "We zochten naar een autoriteit, leider en specialist op het gebied van infectieziektebestrijding, met goede relaties met onze partners in infectieziektebestrijding in Nederland en daarbuiten", reageert Hans Brug, directeur generaal van het RIVM. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938