Start van hoofdcontent

Stad

nl

Trambaan en -halte op Zeeburgerdijk worden vernieuwd: geen tramverkeer tot 24 februari

12 januari 2024, 16.20 uur · Aangepast 22 januari 2024, 11.36 uur · Door AT5 Producties

In Het Verkeer nemen we een kijkje bij de werkzaamheden op de Zeeburgerdijk. De trambaan wordt vervangen en halte Pontanusstraat wordt aangepast. San Stevens, projectleider GVB, vertelt over de werkzaamheden. 

AT5

De werkmannen zijn druk bezig met het vernieuwen van de trambaan wanneer de makers van Het Verkeer aankomen. "Het spoor wordt vervangen inclusief het betonnen onderbed wat eronder zit. De trambaan is aan het einde van de levensduur. Daarbij maken we ook de haltes toegankelijk voor mindervalide personen," legt Stevens uit. 

Quote

"We maken we de haltes ook toegankelijk voor mindervalide personen"

San Stevens, projectleider GVB

Voor automobilisten is het even omrijden. "Je kunt wel rechts af, maar op de terugweg gisteren moest ik even omrijden, want ik stond ineens van: o ja, ik kan hier niet naar links", vertelt een weggebruiker. Maar dat vindt ze niet zo erg. 

Ook de tramhalte is niet in gebruik. "Moet ik toch een stukje lopen om een andere tram te nemen. Dat is zeker in de kou net niet lekker", vertelt een andere voorbijganger. Maar zoveel last heeft ze er ook niet weer van: "krijg ik ook wat beweging."

AT5

Daarnaast vinden werkzaamheden plaats aan de verkeerslichten, wordt het riool gereinigd door Waternet, en ondergaat de ingang van de Borneostraat een herinrichting. Er is dus veel werk te verrichten, zelfs in deze koude omstandigheden. Gelukkig zijn de werknemers goed ingepakt om zichzelf een beetje warm te houden: "Het moet wel, het is écht koud."

Omleiding tram 14 - AT5

Gevolgen voor het verkeer

Het verkeer moet rekening houden met hinder op het kruispunt Pontanusstraat-Zeeburgerdijk. "Auto's die kunnen niet over het kruispunt. Fietsverkeer is beperkt omgeleid langs het werkgebied. En voetgangers kunnen wel langs het werkgebied", vertelt Stevens. 

De werkzaamheden op de Pontanusstraat en Zeeburgerdijk zijn afgerond op 9 februari. Tot 24 februari rijdt er geen tram over de Zeeburgerdijk. En vanaf 15 maart zijn de gehele werkzaamheden van GVB afgerond.  

Meer weten over alle werkzaamheden in de stad? Check: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.