Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verhuurder zegt op grove wijze huurcontract op en moet ex-huurder compenseren

14 januari 2024, 07.46 uur · Aangepast 14 januari 2024, 11.56 uur · Door AT5

De verhuurder van een appartement in Zuid heeft een vrouw onterecht gedwongen haar huurwoning te verlaten en moet haar nu compenseren. Pogingen van de vrouw om tot een oplossing te komen werden onmogelijk gemaakt. De verhuurder communiceerde 'met een toon waar de honden geen brood van lusten', aldus de rechter.

De vrouw had met de verhuurder een huurcontract afgesloten voor een periode van maximaal twee jaar, van januari 2022 tot en met december 2024. Maar op 7 januari 2023 kreeg de vrouw plots een WhatsApp-bericht van de verhuurder met de mededeling dat ze de woning binnen één week moest verlaten. De man liet weten dat hij de woning van de bank helemaal niet mocht verhuren en dat hij van plan was de woning te verkopen. ''Sorry for the bad news, but there are no other options'', schreef hij aan haar. Hij bood een alternatieve woning aan voor 1750 euro kale huur, ruim 300 euro meer dan ze op dat moment betaalde.

De vrouw stemde in binnen een week te verhuizen. Maar in ruil daarvoor wilde ze wel compensatie voor het plotseling beëindigen van het huurcontract. Ze had al huur betaald voor de maand waarin ze moest verhuizen en wilde dat terug. Ook wilde ze haar borg terug (2100 euro) en een vergoeding van drie maanden huur. Volgens haar advocaat had ze namelijk drie maanden van tevoren ingelicht moeten worden over het stopzetten van het huurcontract. Daarnaast was de alternatieve woning die werd aangeboden behoorlijk over budget. 

Agressieve toon

Toen de vrouw tot een overeenkomst probeerde te komen sloeg de toon van de man volledig om. Hij stuurde haar meerdere agressieve spraak- en tekstberichten waarin hij haar uitschold. Zo stuurde hij haar een WhatsApp-bericht met de tekst: "You move with you France pussy to your boyfriend." En: ''You can't even control a wienerdog that says alot about you.'' De man weigerde alle medewerking en wilde de borg niet terugbetalen. Hij eiste zelfs een boete van 50 euro per dag, omdat de vrouw een hond had, ondanks het feit dat de makelaar daar wel toestemming voor had gegeven.

Transcriptie van een spraakbericht dat de verhuurder naar de vrouw stuurde

"You fucking idiot uhm do you actually know uh what you dealing with. Uh first off all this message of you is fucking unpolite. Second off all read the fucking contract. No dogs allowed so get the fack rid of your dog uh or move out. So don't ever oooo un be facking believable try to facking say that your allowed to pay this and that a month. Ojojojojo uh my house is is going to be sold uh by bank in the miss of a month, so you are need to find a new fucking house period. But this what you're doing right now unbelievable and no dogs allowed is in the contract there's a fine on it. So fack you idiot."

Uiteindelijk verliet de vrouw op 28 januari 2023 de woning. Enige vorm van compensatie van de man blijft nog altijd uit en ook betaalt hij haar borg ondanks meerdere aanmaningen niet terug. 

Strenge regels

De rechtbank oordeelt dat de verhuurder de vrouw moet compenseren. Voor het opzeggen van een huurovereenkomst gelden strenge regels waarbij de huurder wordt beschermd. Normaal gesproken gelden deze strenge eisen niet als beide partijen instemmen. Maar door de zeer dwingende en agressieve toon van de man oordeelt de rechter dat van wederzijdse instemming geen sprake is: ''Dat zij zich onveilig en gedwongen voelde de woning te verlaten, zoals zij zegt, is gelet op het voorgaande begrijpelijk."

De man moet nu het verschil in huur van de nieuwe woning van de oud-huurder betalen zolang de huurovereenkomst anders had geduurd. Dat komt in totaal neer op een bedrag van 675 euro. Ook moet hij haar ruim 7100 euro aan verhuisvergoeding betalen en ruim 2100 euro aan waarborgsom teruggeven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938