Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Politie doet onderzoek na video van geweld tegen mannen die hand in hand lopen

16 januari 2024, 15.14 uur · Aangepast 17 januari 2024, 08.58 uur · Door AT5

Een filmpje waarop te zien is hoe twee mannen belaagd worden terwijl ze hand in hand lopen, wordt de afgelopen dagen veel gedeeld op social media. De politie doet op dit moment onderzoek naar het incident.

AT5

Het filmpje is gemaakt in de Kerkstraat. Wanneer het filmpje gemaakt werd is nog onduidelijk, ook voor de politie. Te zien is dat het stel op de stoep loopt als een man in een donker trainingspak naar hen toekomt en met zijn rechterhand uithaalt. Hij lijkt een van de twee mannen in de nek te raken. Daarna schopt de man in het trainingspak richting de twee. Op basis van de beelden is niet met zekerheid te zeggen of die trap raak is.

Filmpje verwijderd

Het filmpje werd op Threads gezet. Dat is het alternatief van Facebook-moederbedrijf Meta voor X. Het oorspronkelijke filmpje is inmiddels verwijderd, wel wordt een kopie ervan veel gedeeld op Threads en X. Onduidelijk is of er iets aan het gefilmde incident voorafging en of het feit dat de twee mannen hand in hand liepen de directe aanleiding was.

Quote

"Als zoiets je overkomt, vergeet je dat nooit meer"

Margriet Veeger - duovoorzitter COC Amsterdam

"In de gemeenschap leidt deze gebeurtenis tot de nodige beroering", zegt Margriet Veeger, duovoorzitter van COC Amsterdam, de belangenorganisatie van de queergemeenschap. "Het is gedrag om je diep voor te schamen. De openbare ruimte is  van iedereen, maar daar denken deze opgeschoten jongeren dus duidelijk anders over."

Veeger zegt verder dat COC Amsterdam met de mannen meeleeft. "Een heel nare ervaring voor de slachtoffers. Als zoiets je overkomt, vergeet je dat nooit meer. Je voelt je minder vrij in je eigen stad en leeft ermee verder."

Onduidelijk of aangifte is gedaan

De politie zegt op de hoogte te zijn van het filmpje. Op dit moment wordt onder meer onderzocht wanneer het is gefilmd. Er is nog geen aangifte gedaan van het incident, de politie laat weten graag in contact te komen met degenen die op de beelden staan. 

"In een stad als Amsterdam moet je kunnen zij wie je wil bent. Mocht je anti-homogeweld ervaren, weet dat je altijd bij de politie terecht kunt en dit soort zaken heel serieus worden genomen", aldus de politie in een persbericht.