Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Podcast: "De stad lijkt vol, maar er is ongelofelijk veel verborgen leegstand"

19 januari 2024, 11.00 uur · Aangepast 22 januari 2024, 11.36 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Ruimte om te wonen en te leven is schaars in de stad. Maar volgens planoloog Guido Wallagh is er meer leegstand dan we denken. Bouw Woon Leef sprak met hem in de nieuwe podcast. 

AT5

Guido Wallagh is al decennialang planoloog en heeft de stad in de jaren zien veranderen. Samen bespreken we zijn reactie op drie verschillende fragmenten uit de laatste Bouw Woon Leef documentaire: Geef Ons Ruimte! 

Orkestrepetitie op de Zuidas

In de aflevering Geef ons ruimte! vertelt sociaal ondernemer Mare Santema over haar onderneming: een soort  "Tinder"  voor leegstaande ruimtes. Er zijn verschillende soorten tijdelijke leegstand in de stad, een mooi voorbeeld hiervan: de kantoren op de Zuidas. Op vrijdagmiddag of in de avonden is er uiteraard praktisch niemand te vinden op de kantoorvloeren. Haar team koppelt kantoren aan maatschappelijke organisaties die hard op zoek zijn naar ruimtes. Zo hielp zij het orkest De Philharmonie aan repetitieruimte in een leeg kantoor.

 Planoloog Wallagh wordt enthousiast van dit soort initiatieven. "Het deed me aan Cruijff denken. Hij zei ooit: 'Je ziet het pas als je het doorhebt.'"

"We denken dat de stad druk en vol is. Maar dit voorbeeld laat het omgekeerde zien. Er is ongelofelijk veel leegstand," zegt Wallagh in de podcast. "Kantoren, scholen, kerken, hotels. Als we op die manier kijken naar de stad, dan moeten we misschien wel constateren dat de stad veel te leeg is."

Quote

"Als we op die manier kijken naar de stad, dan moeten we misschien constateren dat de stad veel te leeg is."

Guido Wallagh, planoloog

Van bedrijventerrein naar woonwijk

Kantoren kunnen niet alleen worden ingezet voor organisaties, maar ook voor bewoners. Zo woont student Mae Schellekens al jaren in een getransformeerd kantoorgebouw. Toen ze ging wonen in het Amstel III-gebied, was het volgens haar 'een bouwval' in die buurt. Maar een aantal jaren later is het een levendige wijk geworden. 

Volgens Wallagh is de buurt opgeleefd door het investeren in de openbare ruimte, zoals het aanleggen van iets simpels als een looppad. "Zo leg je letterlijk en figuurlijk verbindingen."

Tijdelijk wonen op kantoor

Door de woningnood wordt er ook naar nieuwe manieren van tijdelijk wonen gezocht. In Nieuw-West wordt hier op een bijzonder manier over nagedacht. Bij B. Amsterdam ligt de focus op het bouwen van een gemeenschap binnen de bedrijven in de gebouwen. 

CEO Tessa Bakker zegt in Bouw Woon Leef dat hetzelfde concept ook goed zou kunnen werken voor wonen. Wallagh vindt de vermenging van wonen en werken interessant, maar heeft ook vragen. "Hoe gaat het wonen dan, wat om bepaalde privacy vraagt, zich verhouden tot werken? Dat is de kunst."

Docu: Geef ons Ruimte!

Meer weten over oplossingen in tijdelijke leegstand in Amsterdam. kijk dan naar de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Geef ons Ruimte!

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.