Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Verhuurder vraagt 1855 euro te veel voor kamer, huurcommissie verlaagt huur naar 95 euro

18 januari 2024, 15.57 uur · Aangepast 18 januari 2024, 17.04 uur · Door Melle Bos

Een huurder betaalde maandenlang 1.855 euro te veel voor een kamer van twintig vierkante meter aan de Keizersgracht. Dat oordeelt de huurcommissie. Vanwege onder andere ernstige gebreken is de huurprijs nu verlaagd naar 95,37 euro per maand.

AT5

De huurder betaalde de 1.950 euro per maand voor een kamer van zo'n twintig vierkante meter aan de Keizersgracht. Om te toetsen of dit wel een redelijke huurprijs is, stapte de huurder op 19 september vorig jaar naar de huurcommissie. Die oordeelde dat deze huurprijs allesbehalve redelijk is.

Allereerst gaat het om een zogenaamde all-in huurprijs, hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de kale huurprijs en de servicekosten. "Dat mag al niet", legt Gert-Jan Bakker van Stichting !WOON uit. Deze stichting biedt hulp aan huurders in en rond Amsterdam. "Dat zorgt al meteen voor een verlaging", benadrukt hij. 

Daarnaast kijkt de commissie naar de kamer zelf aan de hand van het puntensysteem. Hiermee wordt de kwaliteit van een huurwoning of kamer uitgedrukt in een aantal punten. Aan dit puntental is een maximale toegestane huurprijs gekoppeld. 

"Het puntenaantal van de woonruimte bedraagt 203. Bij dit puntenaantal is de maximaal
redelijke huurprijs 476,84 euro", valt te lezen in de uitspraak van de huurcommissie.

Ernstige gebreken

Maar daar blijft het niet bij. Naast een aanzienlijke huurverlaging aan de hand van het puntensysteem, zijn er ook nog ernstige gebreken in de kamer vastgesteld.

Zo is er een kier van tien millimeter in de keuken waardoor het flink tocht. De lekbak van het gedeelde toilet lekt. En kan de deur naar de onzelfstandige ruimte niet worden afgesloten, omdat de huurder nooit de sleutel heeft gekregen. 

Quote

"De aanvangshuurprijs is juist extreem hoog. Dan krijg je ook een flinke verlaging"

Gert-Jan Bakker Stichting Woon!

Omdat de verhuurder tijdens de zitting niet kon bewijzen voldoende stappen te hebben ondernomen om deze gebreken te herstellen, mag de huurcommissie de huurprijs nog eens verlagen tot 20 procent van de maximale huurprijs. Wat neerkomt op 95,37 euro per maand, per 1 september 2023.

"Dat lijkt misschien een extreme verlaging", legt Bakker uit. "Maar de aanvangshuurprijs is juist extreem hoog. Dan krijg je ook een flinke verlaging."

Hoe nu verder?

Zolang deze gebreken niet zijn hersteld, mag de huurprijs niet worden verhoogd. Zodra de gebreken zijn verholpen gaat de huur naar het maximale bedrag voor deze kamer: 476,84 euro per maand.

Daarnaast moet de verhuurder 300 euro aan leges betalen. De verhuurder heeft acht weken de tijd om beroep aan te tekenen. "Waarschijnlijk gaat het spel daar eerst verder voordat er een onherroepelijke uitspraak ligt", vermoedt Bakker. 

Een nadeel is wel dat de huurder een tijdelijk contract heeft. Ervaring leert dat verhuurders niet zo happig zijn om contracten te verlengen als de huurder naar de huurcommissie is gestapt, legt Bakker uit. "Toch raad ik alle kamerhuurders die denken te veel te betalen aan om bij ons aan te kloppen. We kunnen altijd helpen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938