Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks maakt zich zorgen over groeiend aantal slimme deurbellen in de stad

20 januari 2024, 13.20 uur · Aangepast 20 januari 2024, 16.05 uur · Door AT5

De Amsterdamse fractie van GroenLinks maakt zich zorgen over het stijgende aantal deurbellen met een camera, een zogenoemde 'slimme deurbel'. Volgens de partij zijn de gevolgen van de deurbellen voor de privacy van Amsterdammers en onderlinge cohesie in de stad onderbelicht. GroenLinks vraagt zich af of er regels kunnen komen. 

Ring

Zo'n slimme deurbel combineert een gewone deurbel met een beveiligingscamera. Bewoners kunnen dan op afstand zien wie er voor de deur staat en dat kan in sommige situaties heel handig zijn. Zo vraagt de politie vaak aan omwonenden van een incident om de beelden te delen voor hulp bij het onderzoek. 

Maar volgens GroenLinks zit daar juist het probleem: de camera's filmen grotendeels niet het eigen terrein, maar de openbare ruimte. In kleinere straten kan je dan zelfs naar de overkant kijken en dat is een inbreuk op de privacy. Ook zou uit een onderzoek van de gemeente blijken dat steeds meer Amsterdammers de deurbellen 'ongemakkelijk' vinden. "Terwijl de slimme deurbel bij kan dragen aan een gevoel van veiligheid voor eigenaren, geeft het voor een andere groep juist een onwelkom effect omdat ze te pas en onpas gefilmd worden."

Vraag om regels

De partij maakt zich zorgen dat de privacy van Amsterdammers wordt geschonden en dat de ongemakkelijkheid van de aanwezigheid van zo'n deurbel kan zorgen voor verharding onder buurtbewoners. GroenLinks vraagt daarom aan het college of zij dezelfde zorgen hebben en of er een mogelijkheid is om regels op te stellen voor het gebruik van de deurbellen. 

Daarnaast ziet GroenLinks graag dat er stadsgesprekken op buurtniveau worden georganiseerd waarin het gesprek kan worden aangegaan over wat een deurbel met buurtbewoners doet. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938