Start van hoofdcontent

Stad

nl

1 op de 7 corporatiewoningen heeft nog steeds een slecht energielabel

24 januari 2024, 07.00 uur · Aangepast 25 januari 2024, 10.15 uur · Door Servaas Hilgers & Jimmy Miltenburg

29.000 woningen in bezit van Amsterdamse woningcorporaties hebben nog steeds een slecht energielabel van E, F of G. Dit laat de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) weten na vragen van NH. Die 29.000 woningen vertegenwoordigen ruim 15 procent van de in totaal 191.000 corporatiewoningen in de gemeente Amsterdam. Het overgrote deel bestaat uit sociale huurwoningen. Het doel om eind 2028 af te zijn van energieslurpende woningen lijkt dan ook onhaalbaar.

De gemeente startte in samenwerking met woningcorporaties in 2022 met het zogenaamde isolatie-offensief. Ook werden er landelijke afspraken gemaakt. Doel: in 2028 mocht geen enkele corporatiewoning meer een slecht energielabel hebben van E, F of G. 

Maar anderhalf jaar na de start blijkt die ambitie te hoog gegrepen, aldus directeur Anne-Jo Visser van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties: "We verwachten helaas niet dat voor 2028 alle woningen met een E, F en G labels verduurzaamd zijn, maar gaan ons uiterste best doen om zo veel mogelijk woningen te isoleren."

Quote

"We verwachten helaas niet dat voor 2028 alle woningen met een E, F en G labels verduurzaamd zijn"

Anne-Jo Visser

Visser stelt dat het komt door personeelstekorten in de hele keten. Daarnaast is het proces dat aan de verduurzaming voorafgaat volgens haar complex en tijdrovend. Ondertussen tikt de tijd naar de deadline van eind 2028 onverbiddelijk door. Landelijk zijn er namelijk bindende afspraken gemaakt dat er op 1 januari 2029 geen corporatiewoning in het land nog een E, F of G-label heeft. 

Het streven van de corporaties was om per jaar tienduizenden zogenaamde labelstappen te zetten. In een periode van vier jaar moesten er 50.000 stappen gezet worden. Een stap is dan bijvoorbeeld het terugbrengen van energielabel E, naar D. Uit cijfers van de AFWC blijkt dat er van februari tot september vorig jaar 10300 labelstappen zijn gezet. Wat dat betreft komen het aantal stappen vooralsnog wel in de buurt van de prestatieafspraken. 

Nuance energielabels

Deskundigen zeggen dat er nuance aangebracht moet worden wat de energielabels betreft. Het geeft de isolatiewaarde van een woning weer, maar het zegt vaak niets over het daadwerkelijke energieverbruik van een huurder. De methode die voor de labels wordt gebruikt ziet niet of er kieren in de ramen zitten in individuele gevallen. Zo kan het dus zijn dat er wel degelijk gebreken zijn te vinden in een huis met een 'zuinig' label. En aan de andere kant kan een woning met een 'slecht' label door omstandigheden relatief laag zijn in energieverbruik. Denk hierbij aan een appartement met naastgelegen, maar ook onder- en bovenburen. 

Gemengde gebouwen

Door de verkoop van veel corporatiewoningen de laatste jaren, zijn er nu veel meer gemengde gebouwen in de stad, met zowel huur- als koopwoningen. Dat maakt besluitvorming om woningen aan te pakken een stuk ingewikkelder", aldus Bastiaan van Perlo van de Woonbond.

Verschillende eigenaren in een pand betekent namelijk verschillende belangen en ook verschillende beurzen. Waar een koper misschien niet meer het geld heeft om mee te gaan in de isolatieplannen, wil een corporatie aan de slag. "Voor de corporaties ligt dus ook daar een opdracht, om daar doorheen te werken", aldus Van Perlo. "Ook het Rijk moet daarin helpen, om ervoor te zorgen dat een Vereniging van Eigenaren ook een beroep kan doen op subsidies om zo de kopers met een bescheiden beurs mee te trekken."

Niet blindstaren

Volgens Stichting Woon moeten we ons ook niet blind staren op de labels. "29.000 is een behoorlijk aantal en daar moet zeker wat aan gebeuren", aldus Ingrid Houtepen. "Toch zullen er ook nog huizen zijn met energielabel D of beter, waar ook ingrepen nodig zijn om ervoor te zorgen dat mensen een zuinigere woning hebben."

De corporaties zetten nu in op het renoveren van 2500 woningen per jaar en ze verwachten dat er duizenden woningen daardoor extra verduurzaamd worden. In eerste instantie komen vooral de woningen met een E, F of G-label aan de beurt, maar de corporaties beperken zich niet tot die categorieën. "In veel gebouwen of complexen is een mix aan energielabels aanwezig", aldus Jo-Anne Visser. "We moeten ook kijken naar andere factoren zoals technische staat. Daardoor pakken wij ook gebouwen aan die geen E, F of G label hebben."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938