Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

Alan Lopes (21) werd in eigen huis vermoord door vriend met 'wanen': justitie eist geen celstraf, wel tbs met dwangverpleging

25 januari 2024, 15.55 uur · Aangepast 26 januari 2024, 10.12 uur · Door Niels van Steijn

"Het was hij of ik", verklaarde de 26-jarige Begoleã F. vandaag op vragen over de moord op Alan Lopes. Het lichaam van de geboren Braziliaan (21) werd bijna een jaar geleden met 99 messteken gevonden in een woning aan de Vegastraat in Noord. F. bekende verantwoordelijk te zijn, volgens hem was er sprake van een gevecht op leven en dood in de woning en moest hij zich verdedigen. De verdachte had wanen, zeggen deskundigen, en was ontoerekeningsvatbaar. Om die reden eist het OM geen celstraf, wél tbs met dwangverpleging. 

AT5

"Hoe is het mogelijk dat dit is gebeurd, met zoveel geweld, haat en woede. Hoe je het ook wendt of keert: Alan is op een brute manier gedood", aldus de officier van justitie vandaag op zitting. "Verdachte heeft het slachtoffer tientallen keren gestoken, dit terwijl het slachtoffer nauwelijks meer bewoog." 

Een weekendje Parijs

Begoleã F. was een goede vriend van Alan Lopes, beiden geboren in Brazilië. Lopes woonde met zijn moeder en zus in een woning aan de Vegastraat, en terwijl zij een weekend naar Parijs waren besloot Lopes zijn vriend uit te nodigen om bij hem te komen slapen. F. had geen vaste woon- of verblijfplaats, hij bleef vaker overnachten omdat hij anders geld moest uitgeven aan een hotelkamer. 

'Kannibaal'

F. denkt dat zijn vriend een kannibaal was. "Toen ik daar kwam, begon hij een verhaal te vertellen over dat hij kannibaal was en maakte een biefstuk klaar in de airfryer". "Wij gaan biefstuk eten, ik ben kannibaal en ik ben kannibaal royaal. Ik heb twee of drie Marokkanen opgegeten", zou Lopes hebben gezegd. 

Volgens het OM hebben deskundigen geconcludeerd dat de verdachte uiteindelijk een paranoïde waan over het slachtoffer had ontwikkeld. "De verdachte raakte ervan overtuigd dat het slachtoffer een kannibaal was, die voornemens was hem te doden en daarna op te eten. Vanwege deze waan zag verdachte geen andere mogelijkheid meer dan het slachtoffer te doden." 

Maar Begoleã F. heeft moeite zich dingen ter herinneren, vertelt hij vandaag. "Ik had heel veel mentale problemen en mijn hoofd was heel erg in de war. Dat komt omdat mijn vader mij misbruikte. Ik had heel veel problemen in mijn familie", aldus de verdachte. 

Whisky en cocaïne

In de woning werd die avond whisky gedronken, wiet gerookt en volgens de verdachte werd ook cocaïne gebruikt. Er was volgens hem wel een negatieve energie, "Ik voelde me niet goed die avond, maar ik besloot wel daar te slapen. Hij begon me te plagen. Hij begon allerlei grapjes te maken over mensen en dat hij kannibaal was en dat rare biefstukje te tonen. Ik vond het niet fijn."

De twee zouden op een gegeven moment naar bed zijn gegaan. Het uiteindelijke slachtoffer op zijn zolderkamer, F. sliep in de woonkamer. "Toen werd ik heel erg bang. Ik dacht dat hij me zou gaan aanvallen, omdat ik rare geluiden vanaf de zolder hoorde. Op dat moment besloot ik een mes te pakken en heel zachtjes naar boven te lopen." 

Quote

"Ik had bloed en was mijzelf niet meer. Ik was bezeten door de duivel."

Begoleã F., verdachte.

Bij de slaapkamer aangekomen kijkt Begoleã F. naar binnen. "Hij deed alsof hij sliep", vertelde hij vandaag. Volgens F. was dat het moment dat de avond veranderde in een nachtmerrie. Alan stapte uit bed en viel hem aan. "Hij probeerde me drie keer te steken, maar ik kon het ontwijken." Het is het moment waarover hij verklaart dat hij het mes van Alan probeerde af te pakken. Een gevecht volgt, waarbij Alan naar beneden rent, maar hij op de eerste verdieping van het huis wordt ingehaald en om het leven wordt gebracht. 

De rechter vraagt: "Hoe heeft u hem om het leven gebracht?" F: "Ik heb hem vastgehouden bij zijn borst en stak hem met een mes in zijn keel. Ik was op dat moment buiten mijzelf. Ik had bloed en was mijzelf niet meer. Ik was bezeten door de duivel." Nadat F. nog enkele uren in het huis blijft en wat schoonmaakt, vlucht hij na overleg met zijn moeder naar Brazilië. Hij neemt tijdens de vlucht stukken vlees mee uit de vriezer van Alan Lopes, overtuigd van het feit dat het menselijk vlees zou zijn.  "Om te bewijzen dat hij een 'kannibaal' was. Op het vliegveld van Lissabon werd hij aangehouden. Na onderzoek van de politie bleek dat het om dierlijk vlees ging. 

Onderzoek in woning Vegastraat na moord op Alan Lopes (21) - AT5

F. werd overgeleverd aan Nederland, waar hij op 22 juni voor het eerst in het openbaar voor de rechter moet verschijnen. Daarna volgden nog twee voorbereidende zittingen. Tijdens verschillende verhoren bij de politie verklaarde hij het doden van zijn vriend als zelfverdediging. Hij werd aangevallen, waarop hij besloot Lopes om te brengen. Verschillende deskundigen concluderen in een rapport dat de verdachte wanen en schizofrenie had. Daarom zou hij moeten worden ontslagen van alle rechtsvervolging, wat betekent dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. Het Openbaar Ministerie neemt dit over maar eist tbs met dwangverpleging. 

Vandaag, bijna een jaar na de moord, was de inhoudelijke behandeling. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938