Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Miniserie Kronieken van Rob #2: het internaat

3 februari 2024, 11.00 uur · Aangepast 5 februari 2024, 08.45 uur · Door Waldy van Geenen

In de serie Kronieken van Rob vertelt Amsterdammer Rob van Delden over de wervelwind die zijn leven is. Van een carrière als sekswerker en professioneel windsurfer, tot drugsdealer en adrenalinejunk. In deze aflevering bezoeken we twee instellingen waar Rob als kind opgroeide, een kindertehuis en een internaat. Twee plekken die nogal wat losmaken bij Rob.

“Hier heb ik een uiteindelijk toch een fijne tijd gehad.” Het zijn zeldzame positieve woorden die Rob uitspreekt over zijn jeugd als hij bij een oud pand staat in Bussum. Vandaag de dag is er een buitenschoolse opvang gevestigd, maar toen hij er woonde was het officieel het Kinderhuis van het Leger des Heils.

“Ze deden van alles met ons hier, filmavondjes, leuke uitjes. Het was echt kindgericht hier.” Rob groeide van zijn vierde tot zijn veertiende op in het Kinderhuis. Hij en zijn jongere broer waren bij zijn moeder weggehaald die aan de drank zat en op de Wallen werkte achter de ramen.

Toch bleef die traumatische scheiding van zijn moeder hem achtervolgen. Want ouders mochten van tijd tot tijd de kinderen ophalen voor een leuk dagje. Rob weet nog goed hoe de plannen voor een uitje met zijn moeder vaak in duigen vielen door haar toedoen.

Rob en zijn broertje ten tijde van hun verblijf in het Kinderhuis - AT5
Rob refereert aan één specifiek voorval. “Ik heb hier in de tuin als jongetje van nog geen vier jaar staan huilen. Mijn moeder zou ons ophalen om naar Artis te gaan en om een rondvaart te maken over de grachten. Maar ze kwam helemaal bezopen aan, direct van de Wallen af. Het personeel wilde mij en mijn broertje niet meegeven.”

‘Heb nog steeds het gevoel dat ik niet gewenst ben’

Terwijl alle andere kinderen een leuk weekendje hadden en vrolijk terugkwamen, bleven Rob en zijn broertje als enigen in het Kinderhuis achter. “Het voelt nu als een blikseminslag joh”, zegt Rob terwijl hij een grote boom in de tuin van het tehuis aanraakt. “Ik voel ook een enorme positieve energie uit die boom stromen, alleen weet ik niet wat ik nu met die aanmoet.” Het voorval waarbij Rob en zijn broertje door hun moeder in de steek werden gelaten is er een van vele volgens Rob.

“Ik heb nog steeds dat gevoel, alsof ik niet gewenst ben.” Rob gaat minstens een keer in het jaar terug naar Bussum om herinneringen op te halen, maar elke keer dat hij in de buurt van de boom komt doet het hem wat. “Die boom die stond er toen ook al, die heeft alles gezien. Ik denk dat ik ook kan zeggen dat die boom mij nu meer te vertellen heeft, dan mijn moeder mij ooit in haar hele leven.”

De miniserie ‘Kronieken van Rob’ is onderdeel van het programma Damsko.