Start van hoofdcontent

Wij Zijn Amsterdam

nl

Wat als het oorlog wordt in Nederland? "Heel hard Bob Marley draaien en iedereen een joint"

7 februari 2024, 16.13 uur · Aangepast 18 februari 2024, 14.15 uur · Door Wij Zijn Amsterdam

Een NAVO-generaal die vindt dat we noodpakketten zouden moeten aanschaffen en de hoogste generaal van het Nederlandse leger die oproept om de dienstplicht voor jongeren weer in te voeren. De waarschuwingen voor een onveiliger Nederland vliegen ons om de oren. Maar houden jongeren zich hier ook mee bezig? Zouden zij vechten voor hun land? En staan ze al in de rij voor analoge radio's en noodvoedsel?

Het onderwerp lijkt onder jongeren op straat niet erg te spelen, of het wordt liever gemeden. Op onze vragen krijgen we van veel mensen een vlug bedankje voor de eer. De mensen die wél antwoord geven, reageren sommige laconiek. "Als ik dood ga, ga ik good. Niets aan te doen", zegt een jongen. Anderen geven aan niet bang te zijn voor een gewapend conflict in Nederland.

Toch is er door de Russische invasie in Oekraïne, voor het eerst in ruim twintig jaar, weer een oorlog op Europees grondgebied. Dat zorgt bij een enkeling wel voor bezorgdheid: "Er is al een oorlog en ik ben wel bang dat die uitbreidt. We zitten al wel een beetje in de penarie", zegt een jonge vrouw.

Verplicht het leger in

De zorg dat bijvoorbeeld het conflict in Oekraïne groter wordt, leeft ook bij een hoge generaal van de NAVO. Die adviseerde zelfs om nu noodpakketten aan te schaffen, zodat je voorbereid bent als er oorlog in je eigen land uitbreekt. De hoogste generaal van het Nederlandse leger wil bovendien dat de politiek overweegt om de dienstplicht voor jongeren weer in te voeren.

Quote

"Als een oorlog dichtbij komt is het goed om je zelfredzaam te maken voor 72 uur"

Jasper van der Vliet - medewerker kampeerwinkel

"Ik heb dat liever niet en ik zal waarschijnlijk ook niet worden toegelaten vanwege mijn slechte ogen", vertelt iemand. "Defensie is niks voor mij", zegt een ander. Kortom, weinig animo onder de meeste jongeren die wij spreken. Al zegt een enkeling wel te gaan vechten als familie en vrienden in gevaar zouden komen. "Tuurlijk is het nodig, maar het is natuurlijk niet leuk", zegt een van de jongeren. En weer een ander ziet zichzelf wel in een hulpverlenende of logistieke rol, mocht dat nodig zijn.

Bonen en water

Winkels met survival-artikelen zien de laatste tijd het aantal klanten toenemen, maar volgens Jasper van der Vliet van kampeerwinkel Kathmandu zijn dat vooral wat oudere mensen. Mensen kopen artikelen om water te zuiveren, droog voedsel en een grote zaklamp. Er zijn zelf speciaal samengestelde noodpakketten te koop in dit soort winkels. "Mijn moeder heeft een voorraadkast met drie blikken bonen en twee liter water", vertelt iemand op straat.

Of dat genoeg is, valt te betwijfelen. "Als een oorlog dichtbij komt, is het goed om je zelfredzaam te maken voor 72 uur", vindt Van der Vliet. Waar je al die spullen dan aanschaft? "Gewoon bij Picnic?", vraag een jongere zich af. "Ik hoop bij de supermarkt, maar dan zal ik vast niet de enige zijn", vult een meisje aan. "Tijdens de coronapandemie kocht ook iedereen overdreven veel wc-papier", herinnert iemand zich.

Tussen de jongeren door vinden we nog een rasechte pacifist. Wat ziet hij als oplossing? "Heel hard Bob Marley draaien en iedereen een joint aanbieden. Als ze dan tijdens het vechten een goeie soetoe nemen dan denken ze: 'Hé, waarom zijn we eigenlijk aan het vechten man. We kunnen erover praten toch'."

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938