Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie heeft nieuwe rollerbank: fatbikes en elektrische fietsen nu ook gecontroleerd

7 februari 2024, 17.46 uur · Aangepast 8 februari 2024, 07.06 uur · Door Stefan Bunschoten

De politie gebruikte vandaag voor het eerst een nieuw soort rollerbank waar naast scooters ook fatbikes en andere elektrische fietsen op kunnen. Vanaf mei worden ze regelmatig ingezet. Dat betekent dat de kans op boetes, die heel klein was, dus een stuk groeit.

Bestuurders van fatbikes werden vanmorgen door motoragenten naar de nieuwe rollerbank bij een politiebureau in Oost geleid. Als ze op een fatbike reden die nog steeds trapondersteuning bood bij een snelheid van meer dan 25 kilometer per uur, of zonder te trappen harder dan zes kilometer per uur kon, leidde dat tot een boete van 290 euro. 

Quote

"Ik zeg je eerlijk, als ik een fatbike zou hebben, zou ik hem ook opvoeren"

Scholier

"Vaag, echt vaag", vond een fatbike-bestuurder. De scholier die bij hem achterop zat: "Ik vind het eigenlijk wel goed. Ik zeg je eerlijk, als ik een fatbike zou hebben, zou ik hem ook opvoeren." De controle had voor de bestuurder geen consequenties: de fatbike kon niet harder dan 25 kilometer per uur. 

"We kunnen hier elke elektrische fiets mee controleren", benadrukte Willybert Oor, projectleider weg- en verkeerspolitie. "En het feit dat u vandaag hier veel fatbikes heeft gezien, heeft er puur mee te maken dat die kennelijk erg populair zijn."

De politie controleerde eerder sporadisch wel fatbikes, maar moest dat doen door zelf op het fietspad te fietsen. Dat was volgens de politie 'best arbeidsintensief'. De nieuwe rollerbanken, die ruim 17.000 euro per stuk kosten, zorgen ervoor dat er veel meer fatbikes en andere elektrische fietsen gecontroleerd kunnen worden. 

In heel Nederland komen er 247 van de nieuwe rollerbanken, die alle oude rollerbanken zullen vervangen. Ze zullen in de praktijk bij bijna elk politiebureau komen te staan en sommige zullen meegenomen worden door verkeersteams om controles op locaties uit te voeren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938