Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Omwonenden niet blij met lange rij keien voor Holocaustmuseum: "Schrok me te pletter"

10 februari 2024, 17.30 uur · Aangepast 10 februari 2024, 18.02 uur
Door Jasper van Schravendijk · Foto: AT5

Bewoners van de Plantage Middenlaan zijn niet te spreken over de lange rij keien die de gemeente in hun straat heeft geplaatst. De stenen liggen voor het binnenkort te openen Nationaal Holocaustmuseum en zijn een veiligheidsmaatregel. Maar omwonenden voelen zich erdoor overvallen. "Ze zijn een beetje neergeflikkerd."

AT5

De grote keien zijn gisteren rondom het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandse Schouwburg geplaatst. Volgens het museum, dat volgende maand de deuren opent, gaat het niet om een antiterreurmaatregel, maar is het enkel een afscheiding tussen het verkeer dat passeert en het publiek dat naar het museum gaat.

Toch heerst er onbegrip, vooral op de manier waarop de buurt is geïnformeerd. Bewoners kregen vorige week een brief op de deurmat met de mededeling dat er 'een aantal stenen' geplaatst zouden worden. "Nou ja, dan gaan niet direct de alarmbellen af", vertelt buurtbewoner Petra. "Maar gisteren kwam ik thuis en ik schrok me helemaal te pletter." 

AT5

"De Halsema hunebedden", zo omschrijft een andere buurtbewoner ze. De stenen zijn vooral een sta-in-de-weg, vinden de omwonenden. Zo zijn er twee kostbare parkeerplekken verloren gegaan en ook zouden ondernemers moeite hebben met laden en lossen. "Onze mooie groene loper begint een beetje te verstenen, te verrommelen en te verchaotiseren."

Het Nationaal Holocaustmuseum laat weten dat het gaat om een tijdelijke maatregel. Volgend jaar wordt de straat opnieuw ingericht en dan zullen de keien plaats maken voor metalen paaltjes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938