Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen architecten ontwerpen alternatieven voor 'ontzettend lelijke' nieuwe Heineken Hoek

16 februari 2024, 07.00 uur · Aangepast 16 februari 2024, 11.44 uur · Door Mirjam Eeken

Hoewel het fonkelwitte pand op de plek van de Heineken Hoek bijna af is, heeft de alternatieve ontwerpwedstrijd voor een nieuw gebouw maar liefst 32 inzending ontvangen. En die kwamen niet alleen uit Nederland. Roland Larivière is er zelfs speciaal uit Frankrijk voor overgekomen.

Hij mag dan wel geen professionele architect zijn, toegewijd is Roland Larivière zeker. Het is zijn eerste keer in Amsterdam, en met grote ogen kijkt hij naar het nieuwe gebouw op de plek van de Heineken Hoek: "Iedereen kan toch zien dat dit niet mooi is. Ik ben een amateurarchitect, maar ik ben gepassioneerd over harmonische structuren die in het stadsbeeld passen. Daarom heb ik meegedaan aan de wedstrijd."

Ontzettend lelijk

Die wedstrijd is uitgeschreven door Architectuur Omslag, een organisatie die zich inzet voor 'mooi bouwen', waarbij de lokale identiteit behouden blijft. "Het doel is om mensen te laten zien dat er een alternatief ", zegt Ruben Hanssen van Architectuur Omslag. "In een traditionele aanpak kun je ook veel creativiteit kwijt. Mensen denken soms dat je dan altijd hetzelfde ziet, maar zoals je aan de inzendingen ziet verschillen de ontwerpen enorm."

Niet alleen vond Hanssen het huidige ontwerp "ontzettend lelijk", ook wil hij dat burgers meer betrokken worden bij besluitvorming rondom nieuwe gebouwen in het traditionele stadsbeeld.

Dat er ineens 32 inzendingen binnenkwamen was wel even schrikken. Hanssen: "We hadden er een stuk of zeven verwacht, maar toen bleek opeens een hele klas van een Amerikaanse universiteit mee te doen. De inzendingen bleven maar binnenstromen." De inzendingen kwamen verder onder andere uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

AT5

Signaal afgeven

Het fonkelwitte gebouw van ondernemer Won Yip, The Diamond, moet in maart af zijn. Eerder uitten Amsterdammers er al hun ongenoegen over, terwijl Yip zelf laconiek bleef: hij vond de ophef maar zonde van de tijd.

Lavrière realiseert zich wel dat het huidige pand niet tegen de vlakte zal gaan om plaats gaan om plaats te maken voor zijn ontwerp: "Maar moderne architectuur veroudert snel, dus ik weet niet of het er over dertig of veertig jaar nog staat. Met deze wedstrijd geven we een signaal af: je moet tegen de kubussen blijven vechten."

Hij denkt dat zijn design zeker kans maakt om te winnen: "Ik heb het zo ontworpen dat de ramen en deuren op dezelfde plek zitten, dus je hoeft er alleen maar een stenen muur omheen te bouwen. De groene en witte elementen van Heineken komen erin terug, zodat het originele gevoel behouden blijft."

Ontwerp van Elizabeth A Giroux - AT5

Stemmen

Via de Instagram-pagina en website van Architectuur Omslag kan tot en met 17 februari gestemd worden voor het winnende ontwerp. De winnaar van de jury- en publieksprijs wordt op 19 februari bekendgemaakt. Beide winnaars ontvangen een bescheiden geldbedrag en een boek over Amsterdam.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938