Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

De gemeentebelasting komt er weer aan: "Ik schrik altijd wel een beetje als hij binnenkomt"

4 maart 2024, 13.09 uur · Aangepast 4 maart 2024, 14.14 uur · Door AT5 Producties

In het eerste kwartaal van dit jaar ontvangen Amsterdammers en Weespers hun aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Voor sommigen is het bedrag in één keer te betalen, anderen kunnen er meer moeite mee hebben om het bedrag op te hoesten. In Amsterdam Informeert gaan we de straat op om te kijken wat de reactie is van Amsterdammers op de belastingen. 

AT5

Vanaf begin februari ontvangen Amsterdammers hun jaarlijkse belastingaanslag. Op deze zogenaamde 'gecombineerde' aanslag staan maximaal 5 belastingen: de on­roe­ren­de­zaak­be­las­ting (OZB), ri­ool­hef­fing, roe­ren­deruim­te­be­las­ting (RRB, voor woon­bo­ten en woon­wa­gens), af­val­stof­fen­hef­fing en rei­ni­gings­recht (voor be­drijven). Bij deze aanslag zit ook de vaststelling van de WOZ-waarde van je woning.

"Ik schrik altijd wel een beetje als hij binnenkomt", vertelt een vrouw. Een ander schrikt er minder van: "Ik betaal hem wel in één keer, dan weet je wat je over hebt." 

AT5
Quote

"Als je het in één hap moet betalen komt het misschien niet uit"

Amsterdammer op de Ten Katemarkt

Betalen in termijnen

Voor de mensen die het niet in één keer kunnen betalen, is er de mogelijkheid om te kiezen voor termijnbetalingen. Hierbij wordt de gecombineerde aanslag verspreid over het jaar in acht termijnen afgeschreven via automatische incasso. "Ja dat is een goede zaak, want als je het in één hap moet betalen komt het misschien niet uit", geeft een vrouw op de ten Katemarkt aan. "Hij komt elk jaar weer terug, dus het is wel fijn dat ik in termijnen kan betalen", vertelt een voorbijganger.

Kijk voor meer informatie over de gemeentelijke belastingen op: amsterdam.nl/incasso 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.