Start van hoofdcontent

Stad

nl

Energietoeslag voor Amsterdammers met lager inkomen

26 februari 2024, 15.29 uur · Aangepast 27 februari 2024, 12.19 uur · Door Joe Hammond / AT5 Producties

De kosten voor gas en licht zijn nog steeds hoog. Veel mensen hebben moeite om deze hoge kosten te betalen. Amsterdammers met een laag inkomen kunnen nog tot eind april een energietoeslag voor 2023 aanvragen. In Amsterdam Informeert praten we met Kathinka Kreeberg. Zij ontving vorig jaar de energietoeslag.

AT5

Niet voor iedereen is het een probleem. "Je hoort het wel om je heen ja, maar ik heb een lekker vast tarief'" geeft een voorbijganger aan. Maar steeds duurder wordende energierekeningen houdt veel Amsterdammers toch echt bezig. "Ik heb tweeënhalf jaar zitten bibberen en daar heb ik het mee gered." vertelt een voorbijganger. Iemand anders vertelt dat zij de thermostaat lager zet om zo energieverbruik te verminderen.

Quote

"Voor mij betekende de toeslag meer lucht bij tegenslagen"

Katinka Kreeberg

"Voor mij betekende de toeslag meer lucht bij tegenslagen", vertelt Kreeberg. "Ik kan de maand wel rondkomen, maar ik kan geen buffer opbouwen." Dit betekent dat als er geen werk is of als Kreeberg niet kan werken, ze snel in de problemen kan komen. De energietoeslag geeft haar op dat gebied nu zekerheid. 

Aanvragen

Ruim 80.000 Amsterdamse huishoudens hebben tot nu toe de energietoeslag ontvangen. Dit bedrag bedraagt 800 euro per jaar. "Je komt in aanmerking voor de toeslag als je een laag inkomen hebt", legt Kreeberg uit. 

Het aanvragen van de toeslag kan op verschillende manieren. "Het is eigenlijk heel simpel, de website is prima maar mocht die toch te lastig zijn, dan kan je naar het buurtteam", aldus Kreeberg. 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/energietoeslag

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.