Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Gemeente moet opnieuw onderzoek doen naar geluidsoverlast Paradiso

26 februari 2024, 15.36 uur · Aangepast 27 februari 2024, 14.56 uur · Door AT5

De gemeente moet binnen tien weken, op basis van aanvullend geluidsonderzoek, opnieuw een besluit nemen over het al dan niet handhaven ten aanzien van Paradiso. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Drie buren hadden een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente, omdat zij geluidsoverlast ervaren en willen dat er beter wordt gehandhaafd.

AT5

De rechter heeft het beroep van de buren gedeeltelijk gegrond verklaard; de geluidsmetingen die door gemeente zijn gedaan in deze zaak zijn onnauwkeurig en moeten opnieuw. Alle overige bezwaren zijn verworpen en tot de nieuwe geluidsmetingen zijn gedaan, verandert er voor Paradiso dus niets. De strengere handhaving die de buren hadden geëist, met als gevolg sluiting van Paradiso na 23:00 uur, is hiermee voorlopig niet aan de orde. 

Overschrijding geluidsnorm

Drie omwonenden van Paradiso klagen al jarenlang over geluidsoverlast van publiek op straat, van laden en lossen en van muziekgeluid vanuit het gebouw. Na geluidsonderzoek in 2019 besloot de gemeente een verzoek tot handhaving af te wijzen, omdat er geen sprake zou zijn van een overtreding. Ook het bezwaar dat de drie vrouwen maakten op dat besluit, werd door de gemeente ongegrond verklaard.

De vrouwen stapten daarop opnieuw naar de rechtbank. De rechter oordeelt nu dat de door de gemeente uitgevoerde geluidsmetingen niet nauwkeurig genoeg zijn uitgevoerd.  Zo is onvoldoende vastgesteld dat op de gevel van het huis van één van de klagers al dan niet sprake is van een overschrijding van de geluidsnorm.

De gemeente gaf aan dat de betreffende buurvrouw dergelijke metingen bij haar huis weigerde, maar kon hiervan geen bewijsstukken voorleggen. De rechter oordeelt dat deze meting alsnog moet plaatsvinden en dat er met die resultaten een nieuw besluit moet komen over het handhavingsverzoek. Zowel de gemeente als Paradiso kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan. 

Overkapping

Op korte termijn hoeft Paradiso van de rechter geen aanvullende maatregelen te nemen tegen geluidsoverlast. Paradiso heeft wel aangegeven zo snel mogelijk maatregelen te treffen om geluidsoverlast tegen te gaan. Er wordt onder andere een overkapping gerealiseerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938