Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema blij met steun raad: "Ik wil door op dezelfde lijn"

28 februari 2024, 19.35 uur · Door Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten

Burgemeester Halsema heeft de gemeenteraad aan het eind van de middag in de Stopera bedankt voor het steunen van haar herbenoeming. Een meerderheid van de raadsleden gaf aan haar graag nog zes jaar als burgemeester te willen zien. 

Halsema zei haar uiterste best te doen om het vertrouwen niet te beschamen. Na haar toespraak werd ze door meerdere raadsleden en wethouders, soms uitbundig, gefeliciteerd.

Quote

"Natuurlijk ben ik er heel blij mee, want de raad wil graag dat ik doorga"

Femke Halsema, burgemeester

"Natuurlijk ben ik er heel blij mee, want de raad wil graag dat ik doorga. En ik wilde natuurlijk ook graag door", zei Halsema na afloop tegen AT5. Wel benadrukte ze dat de herbenoeming nog niet rond is, zo heeft ze nog een gesprek met de commissaris van de Koning en moet de minister nog een handtekening zetten. "Dus ik reken me ook nog niet rijk."

Ze had vooraf al met gemeenteraadsleden gesproken en had daarom een 'goed gevoel erover'. "Ik had wel het vermoeden dat men graag wilde dat ik doorging." Wat ze de komende zes jaar gaat doen? "Ik ben druk bezig, dus ik ga ook niet echt iets anders doen. Eigenlijk wil ik door op dezelfde lijn."

AT5

Het ging om een geheime stemming en dus durfden raadsleden niet te vertellen wat ze gestemd hadden. Toch gaf vrijwel iedereen aan tevreden te zijn met de uitkomst. Zo zei Rob Hofland, fractievoorzitter van D66, dat zijn partij 'heel blij' was. GroenLinks-fractievoorzitter Imane Nadif zei ook 'heel erg blij' te zijn. 

VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants gaf aan wel 'een aantal voorwaarden' te hebben. "Wij vinden dat ze echt aan de slag moet gaan met de veiligheid van Amsterdammers, de samenwerking moet opzoeken met het bedrijfsleven en niet te veel gekke projecten moet doen met legale cocaïne en het erotisch centrum."

Quote

"Ik denk dat zij de afgelopen jaren heeft laten zien dat ze voor de stad staat"

Rogier Havelaar, CDA

De uitspraken over het legaliseren van cocaïne stoorden Rogier Havelaar (CDA) ook. "Maar ik denk dat zij de afgelopen jaren heeft laten zien dat ze voor de stad staat. Dat ze ook beslissingen durft te nemen."

Kritischer

JA21-fractievoorzitter Kevin Kreuger was kritischer. Hij wilde niet op camera reageren, maar stuurde een schriftelijke reactie. "Je mag opschrijven dat ik hoop dat ze in de aankomende jaren stappen zet op het gebied van omgaan met normale mensen. En dat ze zich beter in hun belevingswereld leert verplaatsen."

Volgens anderen, zoals Lian Heinhuis van de PvdA, kan ze dat al. Zij stelt dat Halsema zich 'heeft ingezet op hele belangrijke thema's'. "Op veiligheid, maar ook op kwetsbare meiden in bepaalde wijken. Dat ze echt heeft laten zien dat ze daar oog voor heeft. Dat vind ik kwaliteiten die echt bij een burgemeester passen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938