Start van hoofdcontent

West

nl

Vallen de wieken van eeuwenoude Molen de Otter straks stil door hoogbouw?

3 maart 2024, 07.00 uur · Aangepast 3 maart 2024, 12.11 uur · Door Jesler Bos

Door de woningbouw op het Foodcenterterrein in West, zal Molen de Otter, de allerlaatste zaagmolen van de stad, een stuk minder draaien. Dat is de vrees van molenaar Roel Gremmer. En daarmee gaat volgens hem een groot stuk cultureel erfgoed verloren. "We moeten dit doorgeven aan de volgende generatie"

AT5

"Dit is cultureel erfgoed dat zijn weerga niet kent", vertelt molenaar Roel Gremmer trots over molen "De Otter", een rijksmonument uit 1631. Het is de enige werkende zaagmolen die de stad nog rijk is. "Vroeger hebben er 40 houtzaagmolens gestaan in dit gebiedje, de Otter is de eerste en de enige die nog over is", aldus Gremmer.

Woningbouw 

Maar volgens Gremmer is de werking van de molen in gevaar. Dat heeft alles te maken met de woningbouwplannen op het Marktkwartier. Op het terrein komen zo'n 1700 nieuwe woningen te staan, waaronder ook flats. Door die flats vangt de molen straks minder wind vertelt Gremmer.

Molen de Otter - Stadsarchief Amsterdam

De eigenaar van de molen deed een windonderzoek, waaruit bleek dat er een windafname zou zijn van 42,5 procent. "Westenwind is de meest voorkomende wind, die willen we benutten om te kunnen zagen. De afname van bijna 50 procent zou heel erg jammer zijn."

Volgens de gemeente gaat het om een kleiner percentage. Toch wordt er nog aanvullend onderzoek gedaan vertelt een woordvoerder. "De weging van alle belangen ligt uiteindelijk bij de wethouder en het college die dit uitwerkingsplan Food Center zullen vaststellen als de onderzoeken en de beantwoording van alle zienswijzen klaar zijn", laat een woordvoerder in een reactie weten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938