Start van hoofdcontent

Nieuw-West

nl

Renovatie Molen van Sloten trekt bekijks: "Dit spektakel willen we wel meemaken"

6 maart 2024, 20.09 uur · Aangepast 7 maart 2024, 09.44 uur · Door Bente Kuijpers & Anna van Poucke

De Molen van Sloten krijgt eindelijk nieuwe wieken dankzij een geslaagde crowdfunding. Tijdens de langverwachte renovaties deelt bestuurslid Jolanda Edema kopjes koffie uit aan de toeschouwers. "Ik ben al op sinds middernacht. Ik vind het zo spannend," zegt Edema.

De renovaties zijn noodzakelijk omdat de molen al een tijd geen water heeft kunnen pompen. De roeden, de stalen balken die de wieken bij elkaar houden, waren aan het roesten. Met behulp van een crowdfunding, donaties en verschillende sponsors is het benodigde bedrag van 180.000 euro verzameld voor alle werkzaamheden. Wat krijgt de molen ervoor terug? Nieuwe roeden, wieken en een vijzel.

AT5

"Geweldig, spannend", vertelt een van de toeschouwers. Een ander: "We zijn uit Leerdam gekomen want we zijn vrijwilliger in de molen. En dit willen we wel meemaken, dit spektakel."

Drie molenmakers en een hijskraan zijn nodig om de roeden omhoog te takelen. Maar zo spannend is het niet voor de ervaren molenmakerij J.K. Poland: ''Het is gewoon routine, we doen wel meer dan 20 klussen per jaar,'' vertelt een molenmaker.

Quote

"Ik ben helemaal vanuit Zwanenburg gefietst om het te zien"

Toeschouwer

De molen speelt een belangrijke rol in de omgeving. Naast dat het een herkenningspunt is voor de buurt, pompt het ook water weg vanuit Amsterdam-West naar de Ringvaart. Dat verklaart de grote belangstelling van toeschouwers. "Ik ben helemaal vanuit Zwanenburg gefietst om het te zien, omdat het zo speciaal is," vertelt een man.

In mei hoopt Edema dat de renovatiewerkzaamheden zijn afgerond en dat de Molen van Sloten weer zijn werk kan doen.