Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voor tienduizenden Amsterdamse moslims start vandaag de ramadan

11 maart 2024, 11.26 uur · Aangepast 11 maart 2024, 11.37 uur · Door AT5

Voor tienduizenden islamitische Amsterdammers start vanavond de ramadan. Tijdens de heilige vastenmaand eten en drinken moslims tot zonsondergang niets. Verder staat de maand in het teken van familie bezoeken en veel bidden. De vastenperiode eindigt dit jaar waarschijnlijk op dinsdag 9 april. Dan volgt Eid-al-Fitr, het feest van het breken van het vasten.

Happy Ramadan straatdecoratie op Plein '40-'45 - X: @suleymankoyuncu

In de stad is er tijdens de ramadan van alles te doen. Zo is er in de Fatih-moskee op de Rozengracht de fototentoonstelling 'From Istanbul to Europe' te zien van fotograaf Nicole Segers, en kan in Oost de audiotour 'Islam in Amsterdam' worden gevolgd waarin je leert over de historie van de islam in de stad.

Veel restaurants in de stad passen hun openingstijden aan tijdens de ramadan. Omdat de dagen langer worden, begint de iftarmaaltijd iedere dag iets later. Ook gaat eind maart de klok een uur vooruit, waardoor de iftar ook later begint.

Ook bieden verschillende moskeeën in de stad gedurende de ramadan gratis iftars aan. Die iftarmaaltijden zijn bedoeld voor mensen met een kleine beurs. De bereiding van het eten en het dekken van de tafels wordt gedaan door moskeebezoekers. De maaltijden worden betaald met donaties of door de moskee.

Om de heilige vastenmaand extra feestelijk te maken, hebben de winkeliers rond Plein '40-'45 in Nieuw-West dit jaar gezorgd voor een straatdecoratie. Dit onder meer naar aanleiding van raadsvragen van DENK.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938