Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ramadan weer van start: "De eerste week is het moeilijkst"

23 maart 2023, 14.50 uur · Aangepast 23 maart 2023, 21.02 uur · Door Najim El Yarchouhi

Met de intrede van de nieuwe maan is de ramadan gisterenavond van start gegaan. Voor veel Amsterdammers betekent dit een vastenperiode van een maand lang, die wordt gebruikt voor bezinning, verbinding en het doorbreken van slechte gewoontes. We spreken met cardioloog Mostapha El Amrani over de gezondheidseffecten van het vasten. 

AT5

Tijdens de ramadan wordt er voor een periode van 29 tot 30 dagen gevast. Vanaf zonsopkomst tot zonsondergang wordt er dan niet gegeten of gedronken. In die periode gaat je lichaam 'aan de slag' volgens Cardioloog Mostapha El Amrani.

De suikers in je lichaam is het eerste wat verbrand wordt. Dat gebeurt in 2/3 uur. Volgens El Amrani kunnen moslims de eerste week van het vasten als moeilijkste ervaren, vanwege de ontgifting die dan in je lichaam plaatsvindt. Na deze week is het lichaam gewend aan de schaarste en verbrandt het lichaam meer vet dan normaal.

Discipline

De mentale uitdaging om niet toe te geven aan snacken vergt discipline, schrift hij online. "Uiteindelijk gaat het om de fysieke en mentale uitdaging naar de omgeving toe. Met andere woorden: rekening houden met de rest van de samenleving. Of ze nou gelovig of niet-gelovig zijn. is een belangrijk aandachtspunt tijdens de ramadan."

Zo worden er door de cardioloog meerdere tips gegeven die tijdens de ramadan kunnen worden toegepast. Voldoende vochtinname is erg belangrijk als de zon onder is, minimaal 30 minuten sporten of bijvoorbeeld wandelen naar de moskee na het eten is aangeraden. Zo worden suikerwaardes gestabiliseerd wanneer je een wandeling van 30 à 60 minuten maakt. Ook zou het volgens El Amrani makkelijker zijn om te stoppen met roken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938