Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ramadan afgesloten met het Suikerfeest: "Dit is echt een heilige maand"

2 mei 2022, 14.55 uur · Aangepast 2 mei 2022, 16.34 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Ramadan is ten einde gekomen en dat wordt door islamitisch Amsterdam gevierd met het Suikerfeest. Veel moslims vullen de dag met bidden, vele lekkernijen en het samen zijn met familie. Bij Boulangerie Nador aan de Bos en Lommerweg loopt het vanochtend storm met mensen die de laatste inkopen doen voor het Suikerfeest-ontbijt. 

AT5

"Het is al drie dagen druk, sinds eergisteren", vertelt bakker Badr El Moumni. "We hebben hele rijen. Gisteren was de laatste dag van Ramadan en vandaag vieren we Suikerfeest. Dat betekent allemaal lekkernijen", gaat hij verder. 

Veel moslims beginnen deze feestdag met een gebed en gaan vervolgens naar de bakker om de inkopen te doen voor het onbijt. "Ik heb koekjes en taarten gekocht voor de kinderen", laat een bezoeker van de bakkerij weten. Een ander vertelt: "Het is een viering waarbij familie samenkomt en waarbij in de ochtend het ochtendgebed gezamenlijk gedaan wordt."

Heilige maand

Met het Suikerfeest wordt een periode van dertig dagen vasten afgesloten. De heilige maand Ramadan is een maand van bezinning, zo vertelt de voorzitter van de Taqwa Moskee in Nieuw-West. "Je onthoudt je van voedsel en allerlei andere zaken die dagelijks wel worden gedaan." Ook bakkerijbezoekers laten weten dat ze de maand positief ervaren hebben: "Ramadan is echt een heilige maand en hartstikke leuk om te vieren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938