Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

'Wildwestoverval' op waardetransport: OM eist 18 jaar cel tegen twee overige verdachten

12 maart 2024, 17.08 uur · Door Niels van Steijn

In een zaak waar nog één verdachte en ruim vier miljoen euro spoorloos is, eist justitie vandaag 18 jaar cel tegen twee van de vijf overige verdachten van de overval op het waardetransport aan de Meeuwenlaan in 2021. In april vorig jaar veroordeelde de rechtbank al een groep van acht verdachten tot celstraffen van 2 tot 15 jaar, het Openbaar Ministerie (OM) ging daartegen in hoger beroep. 

AT5

"Een overval die zijn weerga niet kent, uitgevoerd door een internationaal samengesteld team. Een overval van de buitencategorie. Een overval als deze kan niet zonder een goede voorbereiding. Uit onderzoek is gebleken dat simkaarten en telefoons zijn aangeschaft. Er werden voorverkenningen gedaan, een vluchtplan gemaakt, huizen gehuurd en niet in de minste plaats werden er automatische vuurwapens, pistolen, een hagelgeweer, bivakmutsen en kogelvrije vesten geregeld", aldus de officier van justitie vanochtend. 

De overval

Deze week startte de inhoudelijke behandeling tegen twee van de twaalf verdachten. Zij pleegden in mei 2021 een overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal. De daders gingen er met een buit van ruim 14 miljoen euro vandoor. Met gierende banden en schietend in de lucht, baanden ze zich een weg door Noord om uiteindelijk in de weilanden bij Broek in Waterland te stranden.  

Eerder veroordeelde de rechtbank acht mannen tot 15 jaar cel voor de overval op het waardetransport in Noord. De mannen die de hoogste straffen kregen, zijn Hamza B. en Sidy S. B. Omdat hij een coördinerende rol vervulde, S. omdat hij tijdens de vluchtpoging op een politieauto schoot. De andere veroordeelden kregen straffen 12, 10, 6 en 2 jaar

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen twee andere verdachten startte gisteren en vandaag kreeg het Openbaar Ministerie het woord. “Ook deze twee verdachten zijn vanuit Frankrijk en België op pad gegaan om in Amsterdam-Noord een grote slag te slaan met een potentiële miljoenenbuit. Het plan is professioneel uitgedacht en maandenlang voorbereid totdat er een ploeg was samengesteld", aldus het Openbaar Ministerie vandaag. 

Schoten op agenten

De strafeis van 18 jaar cel is dezelfde als die in de zaak van zeven andere verdachten. "Het OM houdt alle verdachten die bij de voorbespreking aanwezig waren medeverantwoordelijk voor de schoten en twaalf pogingen tot gekwalificeerde doodslag op de agenten, dus ook de twee verdachten die nu voor de rechter staan." De rechtbank concludeerde eerder al dat slecht in de zaak van één verdachte bewezen kan worden dat er daadwerkelijk op agenten is geschoten. 

Tijdens de vlucht is er op agenten geschoten, stelt het OM.  Maar volgens de rechtbank werd dat slechts in één geval bewezen, stelde ze vorig jaar april. "Wij hopen dat deze rechtbank (andere rechters, red.) tot een andere beslissing komt", benadrukte de officier vandaag op zitting. 

Vier miljoen spoorloos

Tegen zes van de acht veroordelingen ging het Openbaar Ministerie vorig jaar al in beroep. Vandaag hoorden nog twee verdachten jarenlange celstraffen tegen zich eisen. Daarnaast zijn er nog drie andere verdachten, drie van hen zitten vast. Een verdachte is op dit moment nog voortvluchtig, mogelijk met een deel van de buit. Ruim vier miljoen euro is nog altijd spoorloos.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938