Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Broedseizoen van start in het Amsterdamse Bos: "We willen niet dat de vogels gestoord worden"

19 maart 2024, 09.33 uur · Aangepast 19 maart 2024, 09.53 uur · Door Daphne Chlimintzas / AT5 Producties

AT5

We ontmoeten Plaisier in het Schinkelbos. Normaal gesproken mogen bezoekers hier wel van het verharde middenpad af maar op dit moment niet. In dit deel van het bos komen namelijk onder andere fazanten, de kleine karekiet, blauwborsten en roerdompen voor. Dit zijn grondbroeders, dat betekent dat zij hun nestje op de grond bouwen in plaats van in de bomen. "Het broedseizoen is begonnen en we willen niet dat de vogels gestoord worden", legt Plaisier uit. 

 Van 15 maart t/m 15 juli is in het Schinkelbos alleen het recht doorgaande middenpad (het 'Kleine Bospad') open voor wandelaars en fietsers. Dit wordt ook aangegeven met paarse borden. 

Schotse Hooglanders in Schinkelbos - AT5

Plaisier vertelt ons dat in dit deel van het  bos biodiversiteit centraal staat, dus veel verschillende flora en fauna. "We willen een grote verscheidenheid aan soorten in in het bos". En daar moet veel werk voor worden verricht.  "Sommige stukjes laten we onberoerd en in andere stukjes trekken we bomen weg, zodat we moeraslandschap houden." Die verscheidenheid aan landschappen is in andere delen van het bos niet terug te vinden. 

Quote

"Je hoort de vogels hier veel beter dan bijvoorbeeld op de Veluwe"

Boswachter Claudia Plaisier

De vogels zijn ondanks de vliegtuigen goed te horen in het bos. "Door het geluid van de vliegtuigen gaan de vogels harder zingen", legt Plaisier uit. "Je hoort ze hier veel beter dan op bijvoorbeeld de Veluwe."

Sleedoorn in Schinkelbos - AT5

Wil je meer weten over wat het Amsterdamse bos? Kijk op: amsterdamsebos.nl

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.