Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Aan de kant geschoven aanbieder van deelbakfietsen haalt bakzeil bij rechter

16 maart 2024, 20.18 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Deelbakfietsaanbieder Cargoroo krijgt van de voorzieningenrechter geen extra tijd om in de stad te blijven. Het bedrijf verloor onlangs de aanbesteding, maar een eerste gang naar de rechter heeft dus nog geen effect. 

In 2020 kreeg het bedrijf een ontheffing voor twee jaar om 300 deelbakfietsen aan te mogen bieden in Oost en Zuid. Die ontheffing werd nog twee keer met een jaar verlengd, maar de gemeente koos eerder dit jaar voor deelbakfietsaanbieder Baqme

Hoop

Cargoroo hoopte de investeerders alsnog 'een sprankje hoop' te bieden. Zij dreigen zich terug te trekken vanwege de keuze van de gemeente, waardoor Cargoroo binnen twee maanden in financiële problemen zou kunnen raken. 

De voorzieningenrechter vindt dat deze financiële problemen niet zijn onderbouwd. Daarnaast zou een uitspraak van de voorzieningenrechter geen invloed hebben op een eventuele andere gerechtelijke procedure en zou duidelijkheid voor de investeerders daarmee nog lang op zich laten wachten. 

Quote

"Verwacht mag worden dat hiermee in de bedrijfsvoering rekening is gehouden"

Vonnis voorzieningenrechter

Ook schrijft de voorzieningenrechter dat het bekend was dat de huidige vergunning af zou lopen op 15 juni van dit jaar. "Verwacht mag worden dat hiermee in de bedrijfsvoering rekening is gehouden." Van een toezegging door de gemeente is volgens de rechter niets gebleken. Ook zou Cargoroo uit gemeentelijke documenten zoals de Nota Deelvervoer niet de conclusie kunnen trekken dat de ontheffing verlengd zou worden.

Cargaroo is niet de enige aanbieder van deelvervoer waarvan de gemeente afscheid wil nemen. Ook deelscooteraanbieder Felyx werd aan de kant geschoven. Felyx stapt ook naar de rechter, het is niet bekend wanneer er een uitspraak in die zaak komt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938