Start van hoofdcontent

Stad

nl

GGD bezorgd over dalende vaccinatiegraad, ouders overtuigen is 'heel erg uitdagend'

18 maart 2024, 20.19 uur · Aangepast 18 maart 2024, 20.37 uur · Door AT5

De GGD Amsterdam maakt zich grote zorgen over de dalende vaccinatiegraad. Die ligt in Amsterdam zo'n 10 procent lager dan nodig is om baby's en kwetsbaren voldoende te beschermen. Recent was er al een uitbraak van kinkhoest, waarbij 7 baby's ziek werden. 

Nu acht de GGD de kans op een uitbraak van mazelen, zoals in Den Haag het geval is, ook hier reëel. De GGD gaat daarom extra mensen inzetten om ouders van ongevaccineerde kinderen te informeren. 

Minder sterk

Charlie van de Weijden, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Amsterdam ziet de vaccinatiegraad onder kinderen steeds verder dalen. Hoewel de daling minder sterk is dan in andere grote steden, vindt hij het zorgelijk. 

"Traditioneel ging het om de mensen met bijvoorbeeld religieuze overtuigingen tegen vaccineren of antroposofen bijvoorbeeld", vertelt Van de Weijden. "Tegenwoordig zien we ook veel meer mensen die niet gewend zijn om te vaccineren. Maar ook hoger opgeleide mensen die vanuit meer spirituele benadering voor vaccinatie niet kiezen voor vaccineren. Of mensen die bijvoorbeeld corona in het achterhoofd hebben en vragen en twijfels over vaccinatie hebben ontwikkeld."

AT5

Volgens Van der Weijden is er op verschillende manieren twijfel ontstaan. Het gaat bijvoorbeeld om desinformatie via sociale media, broodje aap-verhalen en de overtuiging dat ziektes niet meer voorkomen door gezond te leven. "Het maakt dat mensen hele verschillende afwegingen maken en dat maakt het heel erg uitdagend om iedereen aan te spreken met een boodschap."

De gemeente wil de huidige wijkgerichte aanpak graag uitbreiden en gaat het Rijk vragen om geld voor een structurele aanpak, waarbij sleutelfiguren worden ingezet om ouders te bereiken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938