Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Veiligheid in Reguliersdwarsstraat moet verbeteren: "Gevoel van safe space versterken"

20 maart 2024, 17.45 uur · Aangepast 20 maart 2024, 17.58 uur · Door AT5

Het college, stadsdeel Centrum en de politie zijn in gesprek met vertegenwoordigers van de BIZ Reguliersdwarsstraat om de veiligheid in de straat te verbeteren. Aanleiding zijn de incidenten van intimidatie, discriminatie of fysiek geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap in de Reguliersdwarsstraat. Een voorbeeld: het recente voorval dat plaatsvond in de nacht van 24 op 25 november vorig jaar, toen een dragqueen werd uitgescholden en bekogeld met flessen en tegen de grond werd gewerkt. 

AT5

Naar aanleiding van nieuws wat AT5 eind vorig jaar bracht over de mishandeling van dragqueen Kittana, stelden de leden Nijssen en Wijnants van de VVD schriftelijke vragen aan het college van B en W. Daarin bevraagden zij het stadsbestuur naar onder andere de veiligheid van de straat en voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Ook wilden zij weten hoe het college het geweld tegen de gemeenschap beoordeelt en wat het onderzoek van de politie na het incident had opgeleverd. 

Over het voorval afgelopen december reageerde het stadsbestuur: "Het is voor het college onaanvaardbaar dat er steeds opnieuw incidenten zijn van intimidatie, discriminatie of fysiek geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap. Het incident dat heeft plaatsgevonden in de Reguliersdwarsstraat in de nacht van 24 op 25 november is daar helaas een voorbeeld van. Het is van fundamenteel belang dat de publieke ruimte een plek is waarin iedereen zich onbedreigd voelt en openlijk zichzelf kan zijn."

Cameratoezicht aangescherpt 

De burgemeester liet namens het college weten dat de politie prioriteit geeft aan de zichtbaarheid en aanwezigheid in de straat. "Toch kunnen agenten niet 24/7 in de straat aanwezig zijn. Het is daarom van belang dat het cameratoezicht optimaal werkt." Op korte termijn zal de politie daarom het cameratoezicht in de Reguliersdwarsstraat optimaliseren. Zo zullen de kijkrichtingen van het cameratoezicht worden gecontroleerd, zal de kwaliteit van de beelden worden onderzocht en wordt er gekeken of de hoeveelheid van de aanwezige camera's voldoet. 

Twee koppels SAOA-hosts (Stichting Aanpak Overlast Amsterdam) zijn in de straat aanwezig op de drukste momenten van de dag. Zij spreken mensen aan op overlastgevend gedrag, houden contact met beveiligers in het gebied en lichten de politie waar nodig in. "Om het herkennen van signalen nog verder te verbeteren, hebben de SAOA hosts van uitgaansgebied Rembrandtplein (25 personen) ondertussen een extra training gevolgd in het herkennen van straatintimidatie waarbij ook specifiek aandacht is voor LHBTIQ+", aldus het college.

Quote

"Dress&dance is een nachtelijke veilige kleedkamer waar mensen zich in de Reguliersdwarsstraat kunnen opmaken en omkleden"

Gemeente Amsterdam

Vanwege het drukke verkeer in het gebied was de bereikbaarheid van taxi's beperkt, nadat deze aan de westkant van de Reguliersdwarsstraat werden geweerd. Om de veiligheid te bevorderen, mogen taxi's op verzoek doorrijden tot in de Reguliersdwarsstraat west om bezoekers in het weekend op te halen. "Verder bespreekt de gemeente met een aantal betrokken partijen of er een kleine extra instaplocatie dichter bij de westzijde van Reguliersdwarssraat kan komen."

Herkenbaarheid

De gemeente laat weten samen met vertegenwoordigers van de LHBTIQ+ gemeenschap en ondernemers te kijken naar hoe de herkenbaarheid van het LHBTIQ+ karakter van de straat kan worden vergroot, 'om zo het gevoel van een safe space te versterken'. Zo wordt er gedacht aan alternatieven om niet als dragqueen over straat te moeten. 

"Dress&dance is een nachtelijke veilige kleedkamer waar mensen zich in de Reguliersdwarsstraat kunnen opmaken en omkleden." Dit initiatief werd vorig jaar ook geïntroduceerd door de BIZ Reguliersdwarsstraat, de nachtburgemeester, taxi TCA en enkele horecazaken in de straat. "De gesprekken lopen met de bedoeling om er een terugkerend initiatief van te maken", aldus het stadsbestuur.

Ook haalde de VVD in een vraag aan het college het artikel van AT5 aan. Hierin schreef AT5 dat de politie, wat betreft het ingrijpen in het gebied, gebonden is aan 'wat juridisch mogelijk is'. De factie vroeg om verduidelijking en of het college in de gelegenheid was om de politie meer bevoegdheden te verlenen voor de aanpak van geweld jegens de LHBTIQ+ gemeenschap. Daarop gaf het college aan dat de bevoegdheid om deze wetten aan te passen op Rijksniveau ligt.

Het huidige actieplan anti-LHBTIQ- geweld dat door de gemeenteraad op 11 oktober 2023 werd vastgesteld is in uitvoering en zal begin aankomend voorjaar een update krijgen. 

Bekijk hieronder de video waarin de mishandeling op camerabeelden te zien is en dragqueen Kittana hierover vertelt:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938