Start van hoofdcontent

Stad

nl

Droom Oostenburgers nog lang geen realiteit: "Dit is wel heel lang een bouwput"

23 maart 2024, 07.00 uur · Aangepast 23 maart 2024, 14.54 uur · Door AT5

Op Oostenburg wordt al jaren gebouwd aan een nieuwe woonwijk. Die moet in 2026 helemaal af zijn, toch wonen er ondertussen al duizenden mensen. En die bewoners zijn nog lang niet allemaal even tevreden over de huidige status van de wijk. Zo uiten buurtbewoners Zoran en Richard hun zorgen over het summiere groen, lawaaierige vuilniswagens en het deelvervoer. 

AT5

Dat de wijk niet helemaal klaar zou zijn voordat ze er zouden gaan wonen, dat wisten Zoran en Richard wel. Toch valt het resultaat ze tot dusverre tegen. "Inmiddels wonen er heel veel mensen, zijn al die gebouwen klaar, maar is nog niet alles is klaar. Waardoor er wel een hele lange tijd een bouwput is. En sommige dingen slikken we. En andere dingen kunnen al opgelost worden", vertelt Zoran. Een drietal dingen waar de bewoners tegenaan lopen is het parkeren, de afvalwerf en het groen.

Parkeren 

Oostenburg moet autoluw worden en daarom mag er niet op straat worden geparkeerd. Parkeren moet in een commerciële parkeergarage waar sommige bewoners meer dan 400 euro per maand voor betalen. Volgens de mannen is dat zo erg nog niet, mits het deelvervoer er komt. Dat werd voor de komst van de wijk aangekondigd in de flyers, maar is vooralsnog weinig sprake.

De ontwikkelaar van de wijk laat weten dat de inzet op deelvervoer in de wijk nog niet is gelukt vanwege technische moeilijkheden. "De deelauto’s hadden in een garage moeten komen met een autoliftsysteem. Voor de verschillende aanbieders van deelmobiliteit, met wie we uitvoerig hebben gesproken, bleek dit helaas te uitdagend", laat een woordvoerder weten. Zowel gemeente als de ontwikkelaar van de wijk hopen dit project op termijn alsnog te realiseren", vertelt een woordvoerder.

AT5

Groen

Ook hebben Zoran en Richard commentaar over het groen. Ze vinden het te summier. Volgens de gemeente moet het groen zich nog ontwikkelen. Zo worden de groenstroken en groene binnentuinen per bouwblok nog aangelegd tot 2026. Ook komen er gebouwen met groene daken en gevelbegroeiing. Bijvoorbeeld op de Isaac Titsinghkade.

"Dat neemt niet weg dat de openbare ruimte op Oostenburg beperkt is", laat een woordvoerder weten. Na inspraakreacties uit de buurt komen er daarom ook extra groenstroken op onder andere de Zeemagazijnkade. Verder wordt in samenwerking met de buurt nog een groen buurtplein ingericht bij de Rumphiusstraat. "Ook onderzoekt de gemeente op advies van de stadsdeelcommissie van Centrum of we na 2026 nog kleine groen-initiatieven kunnen toevoegen op Oostenburg", vertelt de gemeente. 

Daarnaast is het vuilnis een punt van kritiek. Zo maken de grote vuilniswagens op de huidige route te veel lawaai 's ochtends vroeg. Eind 2025 zouden de vuilniswagens via een andere weg rijden, maar dat kan volgens de mannen veel sneller. Toch kan de gemeente hierin nu geen nieuwe toezeggingen doen.

"De grote vuilnisauto’s gaan uiterlijk eind 2025 naar een nieuwe locatie. De overlast zal hierdoor flink afnemen. Ook wordt de stadswerf verbouwd en verdwijnt de uitgang aan de Oostenburgermiddenstraat. De kleine veegwagens en auto’s van de gemeente rijden daarna alleen nog in en uit via de passage tussen de Dijksgracht en de Willem Theunisse Blokstraat", aldus een woordvoerder.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938