Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Oma's uit Urk die meehelpen en bewoners die zelf fietsen wegknippen: opschoondag op de Wallen

23 maart 2024, 17.46 uur · Aangepast 24 maart 2024, 06.46 uur · Door Aron Boiten & Anna van Poucke

Op deze landelijke opschoondag zet actiegroep Wallen Schoon zich extra hard in voor een schone buurt. De groep, opgericht door Wallenbewoner Ewout van der Hoog, bestaat uit ongeveer 40 bewoners, ondernemers en vrijwilligers van de Wallen. En vandaag kregen ze bijzondere hulp uit Urk.

De actiegroep begint deze schoonmaakdag met vier grote opruimbeurten rondom de Oude Kerk. De vrijwilligers zijn druk bezig met het schoonmaken van de buitenkant van de vuilnisbakken en kastjes. Van der Hoog zegt op dat 'het beter kan' met de afvalbakken. ''Van de 102 vuilnisbakken in de Wallen Noord zijn er 30 defect'', concludeert hij. Het probleem ligt volgens hem bij de vieze zonnepanelen, veroorzaakt door ''peuken en patatjes mayo'', die de afvalbak opladen om vervolgens de bak open te kunnen krijgen. Op de agenda van de actiegroep staat ook het verwijderen van graffiti en stickers en het schoonmaken van geveltuintjes.

Oma's uit Urk

 De Wallenbewoners zijn vandaag niet alleen; er komt hulp vanuit Urk, de 'leukste oma's van Nederland'  zoals ze zichzelf noemen. Met enthousiasme maken zij de Warmoesstraat schoon en zeggen dat 'Amsterdam kan wel een lesje leren van Urk. Iedereen daar houdt zijn eigen tuintje en stoepje schoon en zo is je straat dan ook schoon'. Maar het is niet alleen schoonmaken; er is ook tijd voor koffie en koek.

Fietsen wegknippen

Maar er wordt niet alleen schoongemaakt: twee mannen knippen en slijpen fietsen weg die te lang ergens hebben gestaan. In één maand rond de 600 fietsen. Deze fietsen hebben al een waarschuwing gekregen vanuit de actiegroep dat ze weggehaald zullen worden, door een rood-wit lintje aan het stuur. Een grote stapel 'zwerffietsen' hebben ze al verzameld.

AT5

Van der Hoog ziet de zwerffietsen als een groot probleem. "Omdat te veel bewoners hun eigen fiets niet meer voor hun huis kunnen parkeren, halen wij ze weg.'' Het metaal wordt verkocht en de opbrengst wordt gedoneerd aan verschillende organisaties, onder andere aan de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). 

De andere buurtbewoners vinden het ook van groot belang dat er meer ruimte is voor hun fietsen en genieten erg van het doorknippen van sloten. ''Ik voel me een kwajongen. Maar het is ook echt belangrijk, want er zijn er gewoon te veel. Met het wegslijpen van deze sloten kan ik mijn steentje bijdragen.''

Mag dat wel?

Maar mag dat wel, zomaar fietsen wegknippen? ''We zijn ook op de hoogte van het voornemen van de organisatie van Wallen Schoon om tijdens de actie op eigen initiatief fietsen te knippen", zegt een woordvoerder van stadsdeel Centrum in een reactie. "We hebben meneer Van der Hoog laten weten dat het zelf wegknippen van fietsen in de openbare ruimte niet is toegestaan. Afhankelijk van wat er zaterdag gebeurt, wordt bekeken welke vervolgstappen genomen moeten worden.''

Maar volgens Van der Hoog zit dat wel goed. ''Ik ben met de politieman in de buurt gaan praten en die zegt als jullie het schoonmaken, maken jullie het veilig. Als je een wrak weghaalt kan daarvoor in de plek een goede fiets staan.''

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938