Er is woningnood en daarom wordt steeds meer bijgebouwd in de stad. Maar hoe maak je fijne buurten? De plint, oftewel de begane grond, speelt daar een belangrijke rol in. Bouw Woon Leef sprak ontwikkelaar Xander van Beers en kwartiermaker Saskia Rill erover.
Ontwikkelaar Van Beers vertelt dat er steeds meer gekeken wordt naar de beleving van de begane grond in het ontwikkelen van een buurt. Zo doen ze online onderzoek en gaan ze in gesprek met omwonenden om de wensen van de buurt in kaart te brengen.
Want dat is belangrijk. "We kunnen als ontwikkelaar wel bedenken wat de meeste huur oplevert in een plint. Maar als mensen daardoor ontevreden wonen vertrekken ze weer", legt Van Beers uit. "We kijken nu veel meer naar of we een buurt aan het maken zijn waar mensen blij van worden."
"We kijken nu veel meer naar of we een buurt aan het maken zijn waar mensen blij van worden"
“Er is een gevecht op de begane grond gaande", vertelt Van Beers. Er moet volgens hem namelijk veel tegelijk op de begane grond komen. “Winkels, horeca, parkeren, bergingen en mensen willen groen.”
Naast de ontwikkelaar en ondernemer speelt de gemeente ook een rol in het creëren van een goede plint. Saskia Rill, kwartiermaker, houdt zich voor Gemeente Amsterdam precies daarmee bezig. Zo ging zij de Zuidas rond om pandeigenaren te overtuigen van de kracht van de plint.
"Ik zei tegen eigenaren: 'Als je nu niet op de begane grond zet 'te huur' dan ga ik er zelf een papiertje ophangen met balpen erop 'te huur.'", vertelt Rill.
"Het is voor een gebied zo belangrijk dat er leuke functies op de begane grond zitten"
Er stond veel leeg wat een negatief effect had op de beleving van de straat. "Het is voor een gebied zo belangrijk dat er leuke functies op de begane grond zitten", legt ze uit. Nu werkt ze aan het transformeren van het werkgebied Amstel III naar een levendige woon- en winkelbuurt.
Nieuwe docu: Straat op Ooghoogte
Meer weten over het belang van de begane grond in de stad? Kijk dan naar de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Straat op Ooghoogte.
Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam en VORM.
Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.