Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Haarlemmerdijk: van verloedering naar ideale winkelstraat

29 februari 2024, 17.47 uur · Aangepast 7 maart 2024, 10.30 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

De ideale winkelstraat, de Haarlemmerdijk is daar een goed voorbeeld van. Hoe zorg je ervoor dat de straat na 30 jaar nog steeds zo succesvol blijft? Bouw Woon Leef sprak met de straatmanager en ondernemers van het eerste uur. 

Van oudsher is de Haarlemmerdijk een echte handels- en scheepsbouwbuurt. De straat bestond uit pakhuizen en scheepswerven. De dijk wemelde van de kleine handelaren. Door de tijden heen is de dijk een drukke handelsplaats gebleven. Vroeger bevolkt door zeelieden en kooplui. Nu door het winkelende publiek.

Amsterdam was verarmd door de oorlogsjaren. De oude buurten waren aangetast door verkrotting en het gebrek aan herstelprogramma’s. Eind jaren 90 werden een groot aantal historische panden in oude staat hersteld, er werd gesloopt en gemoderniseerd en er vond een herinrichting van de wegen plaats.

Door het herstel kwamen er gerenoveerde winkelruimten bij. De populariteit nam toe. De woningen werden duurder en er kwamen koopkrachtige mensen te wonen.

Door de stijgende welvaart kwamen er nieuwe winkels en restaurants op de dijk, terwijl er veel van de van ouds bekende bedrijven bleven. Deze mix zorgde ervoor dat de sfeer veranderde. De oude, wat vervallen winkelstraat veranderde in een van de meest veelzijdige winkelstraat van Amsterdam. In 2011 is de Haarlemmerdijk verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Dit wordt gekozen op sfeer, uitstraling en de diversiteit van het aanbod. 

Quote

"Probeer je brood te verdienen met de bewoners, de toerist is de kers op de taart"

Sheila Prommenschenckel, straatmanager Haarlemmerbuurt

De in 2019 overleden Nel de Jager heeft zich sinds 1987 vijftien jaar ingezet als vrijwilliger voor onder andere de Haarlemmerbuurt. Ze probeerde de straten te veranderen van een armoedige straat tot een bruisende winkelstraat. Later werd De Jager straatmanager van beroep waarmee ze zich voornamelijk bezig hield met het winkelaanbod. Sheila Prommenschenckel heeft die taak nu sinds 4 jaar op zich genomen.

Volgens Straatmanager Prommenschenckel is de bewoner het belangrijkst voor de ondernemers. "Probeer je brood te verdienen met de bewoners, de toerist is de kers op de taart." 

Sheila Prommenschenckel- Straatmanager - AT5

De grote verscheidenheid aan winkels maakt de Haarlemmerdijk anders dan andere winkelstraten in Amsterdam. Marie-Cécile van Hintum werkt in een boekhandel die ook al bijna dertig jaar op de Haarlemmerdijk zit. “Het is een straat waar nog wat meer oog is voor ambachtelijke winkels.” Van Hintum vervolgt: “Het kleinschalige en het nauwe contact met de klanten vind ik heel leuk aan deze straat.”

Marie-Cécile van Hintum - Medewerker boekhandel - AT5
Quote

"Ik zie het niet als mijn klanten, het voelt als een grote familie"

Mohamed El Mansouri, eigenaar bakkerij

Mohammed El Mansouri zit met zijn mediterrane bakkerij ook al jaren op de dijk. Hij vertelt dat zijn belangrijkste klanten uit de buurt komen. "Ik zie het niet als mijn klanten, het voelt als een grote familie." El Mansouri is voorlopig nog niet van plan om weg te gaan. "Ik ben hier een beetje grijs geworden, maar het kan nog wel."

Mohamed El Mansouri - Eigenaar bakkerij - AT5

Nieuwe documentaire Bouw Woon Leef

Wil je meer weten over het beleid rondom de stad op ooghoogte? De aankomende Bouw Woon Leef documentaire staat in het teken van de plinten van de stad.  Hoe belangrijk is de invulling van de begane grond voor de stad en haar bewoners? 

Op AT5  op zondag 17 maart om 20:15

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.