Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Brabantse olifant op bezoek bij Artis om voor nakomelingen te zorgen

27 maart 2024, 11.38 uur · Aangepast 27 maart 2024, 13.49 uur · Door AT5

Artis heeft sinds maandag een mannetjesolifant te gast. Het gaat om de 20-jarige Aziatische olifant Sibu. De dierentuin hoopt dat hij bij de 7-jarige koe in het verblijf voor nakomelingen gaat zorgen.

AT5

Sibu komt uit het Dierenrijk in Eindhoven, waar hij twee dochters heeft. Omdat de oudste zelf vruchtbaar wordt was het belangrijk dat Sibu zou gaan verhuizen. Maandag werd het dier van 5000 kilo in een vrachtwagen naar Amsterdam gebracht.

Matriarchaat

"In het wild leven mannetjes niet zo lang in een kudde", legt teamleider dierenverzorging Pieter Bleessing uit "Olifanten leven in een matriarchaat, dus in kuddes die geleid worden door vrouwtjes. Mannen komen alleen voor een paar weken of maanden op bezoek om te bevruchten."

En precies dat is de reden dat Sibu nu voor een jaar naar Artis komt. De jongste koe uit de kudde is 7 en net vruchtbaar geworden. Om haar vruchtbaar te houden, is het belangrijk dat ze voor haar tiende kleintjes krijgt. "Elke jonge koe moet een kalf krijgen", aldus Bleessing. "Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van het dier, maar ook voor de kudde."

Soortbehoud

En ook voor Artis zelf is het belangrijk dat er Aziatische olifanten geboren worden. We willen heel graag meedoen aan het soortbehoudprogramma. "Ze zijn een bedreigde diersoort", zegt Bleesing. In het wild komen ze alleen nog maar in een heel versnipperd leefgebied voor. In Azië komen ze in conflict met de mens doordat ze van landbouwgrond eten. En ook hun ivoor is nog steeds heel gewild."

Sibu maakt kennis met een olifantenkoe - Artis

Terug naar de dierentuin, waar Sibu inmiddels kennis heeft gemaakt met de andere olifanten uit de kudde. Volgens Artis werd hij bij het eerste 'slurfcontact' al snel omsingeld door de nieuwsgierige kudde. "In Dierenrijk werd hij al getypeerd als een hele brave jongen en die karakterschets doet hij hier absoluut eer aan."

Of hij ook een koe zal bevruchten, is nog de vraag. "De jongste koe had bij de kennismaking vooral nog oog voor haar speelbal en nog wat minder voor de nieuwe man. Maar ze zoeken elkaar inmiddels al iets meer op."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938