Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedragen fietsers zich asociaal of kan het soms niet anders door alle werkzaamheden?

2 april 2024, 07.00 uur · Door Stefan Bunschoten

Inhalen waar dat eigenlijk niet kan, hard rijden en zelfs het geven van ellebogen: de reputatie van fietsers in de stad is lang niet bij iedereen goed. Maar is dat terecht? Verkeersdeskundige Marjolein de Lange vindt van niet.

De Weesperzijde in Oost is een van de plekken waar fietsers rekening moeten houden met werkzaamheden en waar daardoor irritatie ontstaat. Ze worden daar de stoep en een smalle strook asfalt op gestuurd. "De fietsers zijn heel vervelend. Die denken altijd dat ze op de eerste plek komen", vertelt een buurtbewoner. Een fietser vertelt dat hij er goed moet uitkijken. "Soms wil er wel een zijn elleboog gebruiken."

Een fietser gaat over de doorgetrokken streep om in te halen.

"Sommige fietsers scheuren er hard langs", erkent De Lange. "Maar op dit soort plekken houden de meeste fietsers zich eraan en houden ze rekening met elkaar. En als het dan elke dag net wat anders is, dan is het echt heel ingewikkeld voor fietsers." 

Dicht bij werkzaamheden

Volgens de verkeersdeskundige willen fietsers zo dicht mogelijk bij hun normale route blijven en is het daarom goed dat ze op de Weesperzijde op dit moment nauwelijks om hoeven te rijden. "Hier kunnen we langs het werk, dat is wat fietsers het liefste doen."

Hoewel de situatie er volgens haar beter is dan bij de werkzaamheden rond het Centraal Station, zouden er wel wat verbeterpunten zijn. Zo kunnen de stoepranden best gevaarlijk zijn, is de route in het donker lastig te zien en staan er vaak geparkeerde busjes. Die blokkeren het zicht op de fietsers die in tegengestelde richting komen. 

Quote

"Als een snelweg verbouwd wordt, dan wordt er wel 24 uur per dag doorgewerkt"

Marjolein de Lange - verkeersdeskundige

De Lange begrijpt dat er op veel plekken in de stad gewerkt moet worden, maar ze vindt wel dat die werkzaamheden vaak lang duren. "Als een snelweg verbouwd wordt, dan wordt er 24 uur per dag doorgewerkt. En op die drukke fietsroutes die vergelijkbaar zijn wordt dat niet gedaan. Dat is ook een keuze die je maakt."

Het werk aan de Weesperzijde zal naar verwachting nog tot en met september van dit jaar duren. De gemeente laat weten dat de omleiding voor fietsers later deze maand nog iets zal opschuiven. Ze zullen dan via de Blasiusstraat moeten rijden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938